Clicky


Mannen opgepakt voor transport container met qat

Mannen opgepakt voor transport container met qat [+foto's]
30-11-2015 13:20 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

GIESSEN (ANP) - Vijf mannen zijn in Duitsland opgepakt, omdat ze een grote lading qat wilden smokkelen. Ze hadden 3,2 ton van de drugs in een container gestopt. Die werd onderschept. Eén van de leiders van de bende is een Ethiopiër die in Nederland woont.

De Duitse politie heeft de arrestaties maandag bekendgemaakt. De qat zat in een container die vanuit Kenia naar Polen was gebracht en daarna naar Nederland. Vanuit Nederland ging de lading naar Duitsland. Poolse en Duitse rechercheurs hadden lucht gekregen van het transport en hielden de container in de gaten. Op 18 november werden de drugs afgeleverd in de Duitse plaats Heuchelheim, ten noorden van Frankfurt.

Drie mannen werden daarbij op heterdaad betrapt en opgepakt. Omdat ze een bijrol speelden, mochten ze na verhoor weer gaan. Een week later werden de twee opdrachtgevers, onder wie de man uit Nederland, opgepakt toen ze de qat wilden ophalen.

Qat bestaat uit blaadjes en takjes van een plant. Het eten daarvan onderdrukt vermoeidheid en honger. Vooral Somaliërs en Jemenieten kauwen qat. In Nederland is qat sinds een paar jaar verboden. In omringende landen gold al langer een verbod.