Clicky


Toch grote zaken in bedreigde rechtbanken

Toch grote zaken in bedreigde rechtbanken
30-11-2015 13:08 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, blijven "volwaardige rechtspraaklocaties''. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag.

In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald.

De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek.

Afgelopen donderdag kreeg het CDA in de Tweede Kamer een meerderheid voor een motie tegen inperking van de rechtbanken. Het kabinet moet in het voorjaar ook genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie .

"Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven'', zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak maandag.