Clicky


12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg
27-11-2015 11:58 | Financieel | auteur Redactie [FE]

ALMELO (ANP) - De toekomst is onzeker voor duizenden thuiszorgers van TSN en voor de mensen voor wie ze zorgen. Het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland vraagt uitstel van betaling aan voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen.

Het personeel is vrijdagochtend op de hoogte gebracht. Volgens de FNV gaat een bewindvoerder maandag aan de slag. De vakbond geeft het kabinet de schuld. Dat bezuinigt te veel en te snel. Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk worden de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg steeds slechter. "Dit is onacceptabel en moet worden gestopt''.

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van de thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. FNV stapte naar de rechter, die twee weken geleden TSN terugfloot. Het bedrijf mag het personeel niet laten opdraaien voor zijn financiële problemen, besliste de rechtbank in Almelo.

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. "Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen'', zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Ook de organisatie NPCF, die opkomt voor de cliënten, wil direct ingrijpen. De NPCF zegt dat 40.000 cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. "Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig. We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.''

Vakbond CNV Zorg & Welzijn vreest een nieuwe grote ontslagronde bij TSN. "Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn'', zegt voorzitter Suzanne Kruizinga.