Clicky


'Financieel beheer ProRail moet anders'

'Financieel beheer ProRail moet anders'
27-11-2015 09:37 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - "Het financieel beheer (bij spoorbeheerder ProRail) zal echt anders moeten. Er gaat te weinig geld naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zoals stations." Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt, maar waar de krant vrijdag al een klein deel uit publiceert.

Volgens de krant laat ProRail honderden miljoenen euro's voor vervanging van het spoorrails op de plank liggen, terwijl er overschrijdingen en tekorten zijn bij grote projecten zoals de verbouwing van stations. "Gasgeven en remmen tegelijk", noemde Dijksma dat vrijdagochtend op NPO Radio 1.

Volgens de staatssecretaris wordt het geld voor spooronderhoud op dit moment "om verschillende redenen" niet uitgegeven. Zo zouden er problemen zijn met aanbestedingen. Dijksma benadrukt dat het achterstallige onderhoud geen gevolgen heeft voor de veiligheid op het spoor. Maar ze vindt het wel heel jammer en ook heel zorgelijk dat op dit punt het financieel beheer van ProRail lacunes vertoont. Ze ziet dan ook alle aanleiding om samen met ProRail te werken aan verbeteringen.

In een reactie bevestigt ProRail dat het geld om diverse redenen niet is besteed. "Ten eerste hadden we een aantal meevallers. Zo bleken sommige werkzaamheden goedkoper dan gedacht. Ook hadden we geld gereserveerd voor onverwachte werkzaamheden, maar dat budget hoeven we niet te gebruiken'', aldus de spoorbeheerder op de website. "Ten tweede zijn er werkzaamheden die we wilden uitvoeren vertraagd zodat het niet meer lukt om ze dit jaar uit te voeren. Dat komt onder andere doordat aanbestedingen langer duurden dan gedacht of door een tekort aan personeel. Ook zijn planningen opgeschoven, waardoor soms op andere momenten niet genoeg ruimte beschikbaar is om op ons druk bereden spoor te kunnen werken.

Volgens ProRail gaan de overgebleven budgetten in overleg met het ministerie mee naar het volgende jaar. "Uitstel betekent geen afstel'', stelt ProRail.