Clicky


Havenbedrijf Rotterdam lid van Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt

Havenbedrijf Rotterdam lid van Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt
26-11-2015 11:23 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam is toegelaten als lid van het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB). Ondanks dat er al lang en intensief werd samengewerkt, is de coöperatie via het lidmaatschap niet alleen geformaliseerd, maar ook een stap hechter geworden.

“Duitsland en de Rotterdamse haven zijn zo nauw met elkaar verbonden via het water, dat het eigenlijk niet meer dan logisch is dat we de samenwerking op deze manier verder versterken en gezamenlijke thema's oppakken, zoals de aandacht voor de binnenvaart bij de Duitse politiek, en verduurzaming van de binnenvaart”, aldus Wouter van Dijk, manager Logistics van het Havenbedrijf.

Het BDB is in 1974 ontstaan uit de samensmelting van meerdere brancheverenigingen en heeft als taak het behartigen van de belangen van haar leden tegenover politiek en bestuur. Daarnaast adviseert en informeert zij haar leden over actuele onderwerpen, zoals op dit moment het voornemen van het Bondsverkeersministerie om een nieuw heffingssysteem in te voeren op de Duitse waterwegen.

Tenslotte bereidt het BDB studenten op het ‘Schulschiff Rein’ voor op het leven aan boord van een binnenvaartschip en onderhandelt zij namens de werkgevers met de vakbond over de CAO voor het varende personeel.

Van Dijk: “Het BDB is voor ons een belangrijke partner, die goed verankerd is in de ‘markt’, maar ook in de Duitse politiek; zowel op Bonds- als op deelstaatniveau. Zij heeft veel kennis van de wet- en regelgeving en is goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de branche en weet dit te vertalen in enerzijds goede informatie richting haar leden en anderzijds in een goede lobbystrategie richting politiek en bestuur.”

Het BDB werkt nauw samen met de Nederlandse binnenvaart brancheverenigingen en is mede-oprichter van de European Barge Union (EBU); de vertegenwoordiging van de binnenvaart in Brussel.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA