Clicky


Rellen in Calais: migranten gooien stenen naar vrachtwagens, zes gewonden

Rellen in Calais: migranten gooien stenen naar vrachtwagens, zes gewonden [+foto's&video]
26-11-2015 08:35 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CALAIS - [update 08:35 uur] In de Franse havenplaats Calais is woensdagmiddag de vlam in de pan geslagen. Opnieuw zijn er rellen uitgebroken onder vluchtelingen. Deze keer gooien zo'n 800 vluchtelingen stenen naar vrachtwagens maar zouden volgens Franse media ook gewapend zijn met stokken en ijzeren staven. Ook zou er traangas gebruikt zijn, onduidelijk is of dat door de politie of door de migranten is gebruikt. Volgens de Franse politie zijn er al zeker zes mensen gewond geraakt, vier politieagenten en twee migranten.

De vrachtwagens op de ringweg waren het mikpunt van de migranten. De A16 werd woensdagmiddag om 16:30 uur afgesloten.

Drie mensen zijn inmiddels opgepakt door de Franse politie.

De politie is met meerdere eenheden aanwezig.

Ook chauffeurs ter plaatse melden dat er wat gaande is alleen weten zij niet goed wat. De informatievoorziening in Calais is heel erg slecht.

Rond 17:00 uur was de situatie nog altijd gespannen.

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag waren er rellen. "Groepen van soms vijftig migranten vielen de vrachtwagens aan op verschillende plekken en soms allemaal tegelijk", zegt Gilles Debove vakbondsafgevaardigde van de Police Force Ouvríère.

Ondertussen lopen de wachttijden voor vrachtwagens op. Een Britse chauffeur meldt dat hij inmiddels al weer twee uur en drie kwartier staat te wachten. Chauffeurs klagen op sociale media ook direct over de gebrekkige omstandigheden in Calais en met name het gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Rond 18:30 uur keerde de rust weer wat terug echter de A16 is nog altijd afgesloten.

Rond 22:00 uur woensdagavond werd de politie en de brandweer echter opnieuw ingezet omdat migranten opnieuw de vrachtwagens probeerden te benaderen. De A16 was toen nog altijd afgesloten.

Donderdag

Eurotunnel Freight meldt dat donderdagochtend er vanaf Calais elk uur zo'n zes treinen vertrekken maar dat er een wachttijd tot check in is van ongeveer 2,5 uur.