Clicky


Rechter wil expert in schipbreukzaak Frisia

Rechter wil expert in schipbreukzaak Frisia
25-11-2015 13:26 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Een onafhankelijk deskundige moet beoordelen of het zinken van het schip Frisia mogelijk te wijten is aan de bemanning. De rechtbank in Amsterdam wil dat deze expert zijn licht laat schijnen over de oorzaak van het kapseizen van het schip op de Noordzee. Bij het ongeluk met de schelpenzuiger op 13 december 2010 kwamen drie bemanningsleden om.

De rechtbank boog zich woensdag tijdens een regiezitting over het dodelijk ongeval ten noorden van Terschelling. Het Openbaar Ministerie verwijt de rederij uit het Groningse dorp Zoutkamp dood door schuld en het overtreden van de arbeidsomstandighedenwet door de bemanningsleden met een gebrekkig schip uit te laten varen zonder deugdelijke overlevingsspullen.

De eigenaar van de rederij, een van de verdachten, herkent zich volgens zijn raadsman niet in de aanklacht. De advocaat kwam woensdag met een rapportage van de kapitein van het identieke zusterschip Vertrouwen op de proppen. Daarin staat dat onder meer dat het ongeluk met de Frisia te voorkomen was geweest. De bemanning heeft in zijn ogen fouten gemaakt door onder meer de luiken van het schip niet af te sluiten. De schipper van de Frisia zou niet tijdig hebben opgemerkt dat het schip langzaam volliep met zeewater. Het schip zelf was tot in de puntjes verzorgd en de rederij treft geen verwijt, beweert de kapitein van het zusterschip.

De rechtbank wil de opvattingen in het rapport van de kapitein van het zusterschip laten toetsen door een onafhankelijke deskundige. Ook gaat de rechtbank in op de uitnodiging van de kapitein om het zusterschip van de gezonken Frisia te komen bekijken in Zoutkamp. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van het proces plaatsvindt. De rechtbank trekt twee dagen uit voor de rechtszaak.