Clicky


KNV enthousiast over verlaging minimumleeftijd buschauffeurs

KNV enthousiast over verlaging minimumleeftijd buschauffeurs
18-11-2015 09:57 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Vandaag, woensdag 18 november, informeert minister Schultz van Haegen de Tweede Kamer over haar voornemen om de minimumleeftijd voor buschauffeurs definitief te verlagen naar 18 jaar, zoals vereist in Europese regelgeving. Dankzij de leeftijdsgrensverlaging en een goede begeleiding, kunnen meer jonge gemotiveerde chauffeurs worden aangetrokken en opgeleid. Werkgeversorganisatie voor het touringcarvervoer KNV is erg blij met dit bericht. Vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van buschauffeurs is nieuwe instroom van jongeren in de sector zeer wenselijk.

Acht jaar geleden gingen touringcarwerkgevers en vakbonden samen op bezoek bij hun Duitse collega’s om zich te informeren over onder meer de bepalingen daar. De Duitse wetgeving hield zich toen al strikt aan de leeftijdseisen in de Europese regelgeving, maar in Nederland moesten chauffeurs van bussen een paar jaar ouder zijn. Het door KNV georganiseerde bezoek resulteerde in een proef met 18, 19 en 20-jarigen in Nederland. Die proef is nu geëvalueerd door Grontmij. De conclusies luiden:

  • het verlagen van de leeftijdsgrens voor buschauffeurs van 21 naar 18 jaar, onder de voorwaarden van de derde Europese rijbewijsrichtlijn, draagt bij aan de instroom van jonge buschauffeurs
  • er zijn geen aanleidingen die suggereren dat de verkeersveiligheid bij buschauffeurs van 18 tot en met 20 jaar verschilt van jonge chauffeurs van 21 tot en met 24 jaar

De toenemende vergrijzing binnen de touringcarsector baart de belangenvereniging al enige jaren grote zorgen. De voorgenomen leeftijdsverlaging biedt een praktische en realistische oplossing. Tegelijk geeft het jongeren straks de mogelijkheid om meteen aan de slag te gaan.

Voorzitter Tonnie Hodes van KNV Busvervoer: "Jongeren met de vereiste kwaliteiten kunnen door de leeftijdsgrensverlaging gelijk na hun middelbare schoolopleiding kiezen voor een prachtig beroep. Touringcarvervoer past uitermate goed in het vervoer van de toekomst. Het is flexibel en bovendien de meest duurzame vorm van reizen. Deze jonge mensen zijn meer dan welkom."