Clicky


Kabinet van slag over verbanning Sesamstraat

Kabinet van slag over verbanning Sesamstraat
06-11-2015 16:22 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet lijkt van slag over de verbanning van Sesamstraat naar een themakanaal. ,,Dat vind ik nou echt een groot maatschappelijk probleem'', zei een lachende minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken toen hij een vraag kreeg over het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om Sesamstraat te verhuizen van NPO 1 naar het digitale themakanaal Zapp Xtra.

"Waar heb je de publieke omroep voor als er geen Sesamstraat meer is. Hoe moet dat?'' vroeg Plasterk zich af. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat hij het "ontzettend jammer'' vindt, ook al kijken zijn eigen kinderen er inmiddels niet meer naar. Hij zei benieuwd te zijn naar het standpunt van staatssecretaris Sander Dekker, die verantwoordelijk is voor de publieke omroep.

Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verwees naar Dekker. Als er aanleiding voor is, zal die zeker met de NPO over de kwestie spreken, zei Bussemaker, die toegaf dat ze een enorm grote fan is van Meneer Aart. Bussemaker zei wel dat Sesamstraat zo bekend is dat iedereen het vast ook wel op de nieuwe plek zal weten te vinden. Waar Sesamstraat ook wordt uitgezonden, het blijft Nederlands cultuurgoed, aldus Bussemaker.

Plasterk wees erop dat Sesamstraat een interessante taalvorm heeft geïntroduceerd. "In het Nederlands zeggen we: ik heb gisteren buiten gespeeld. Engelsen zeggen: ik speelde gisteren buiten. Er is een hele generatie Nederlanders die dat nu zegt.''