Clicky


Dronryp krijgt een nieuwe brug

Dronryp krijgt een nieuwe brug
26-10-2015 19:42 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DRONRYP - De huidige brug over het Van Harinxmakanaal in Dronryp is 60 jaar oud en toe aan vervanging. Vanaf februari 2014 mag er geen verkeer met een totaalgewicht boven de 30 ton over de brug rijden en mag de brug niet bediend worden voor scheepvaartverkeer in geval van windkracht 6 of hoger. Hoog tijd voor een nieuwe brug. Deze is naar verwachting medio 2018 klaar. Tot die tijd blijven de maatregelen voor zwaar verkeer en de scheepvaart van kracht.

Hoe komt de nieuwe brug eruit te zien?

Hoe de nieuwe brug er precies uit komt te zien is op dit moment niet bekend. Wel is duidelijk dat het hetzelfde type brug wordt als de huidige brug (basculebrug) en dat de brug op dezelfde locatie komt. De nieuwe brug wordt wel iets hoger: de doorvaarthoogte gaat van 5,3 naar 5,5 meter. De doorvaartbreedte van het beweegbare gedeelte gaat van 12 naar 17 meter. Op deze manier kunnen grotere vrachtschepen (van klasse V) ook gebruik maken van het kanaal. De brug wordt op afstand bediend vanuit Leeuwarden.

De planning

De komende jaren worden meerdere bruggen over het Van Harinxmakanaal vervangen. Daarom stelt provincie Fryslân eerst een beeldkwaliteitsvisie op. Hierin staan de voorwaarden waaraan de vormgeving van de nieuwe bruggen moet voldoen. Een architect maakt vervolgens het ontwerp voor de brug in Dronryp. Als dit ontwerp bekend en uitgewerkt is, organiseert de provincie een informatieavond voor de omwonenden.

  • Opstellen beeldkwaliteitsplan: heden – voorjaar 2016
  • Ontwerp maken: voorjaar 2016
  • Uitwerken ontwerp en maken bestek: 2016 – 2017
  • Uitvoering: 2017 – 2018

De werkzaamheden om de brug te vervangen starten naar verwachting in de loop van 2017. Voor het wegverkeer worden dan omleidingsroutes ingesteld. Voor fietsers en voetgangers wordt een pont ingezet.