Clicky


Weer storing Botlekbrug

Weer storing Botlekbrug
20-10-2015 22:20 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM (ANP) - De Botlekbrug in de A15 bij Rotterdam is dinsdag getroffen door een storing. Een van de remmen in de pijlers, die ervoor moeten zorgen dat het wegdek gelijkmatig omhoog en omlaag gaat, was vastgelopen. Rijkswaterstaat meldde rond 22.30 uur dat de rem was losgemaakt en dat daarmee de storing was opgelost.

De brug gaat toch niet open voor het wegverkeer en is ook voor scheepvaartverkeer nog gestremd tot woensdagochtend 5.00 uur. Die afsluiting is in verband met werkzaamheden die al gepland waren, vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Het verkeer op de snelweg A15 kan omrijden via de Botlektunnel in diezelfde weg.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur maakte zich in augustus boos over de vele storingen in de nieuwe Botlekbrug. De nieuwe brug in de A15 over de Oude Maas is een van de grootste hefbruggen van Europa en ging op 12 juli open. Direct na de opening van dergelijke "complexe infrastructuur'' doen zich volgens de bewindsvrouw soms opstartproblemen voor. Maar tot en met 16 augustus waren er achttien storingen op circa 450 brugopeningen en dat vond ze te veel.

Inmiddels zijn de meeste van die storingen opgelost, meldt Rijkswaterstaat. De eerste twee maanden waren er vooral storingen aan de slagbomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld door vogels die op sensoren gingen zitten. Ook gaven de sensoren in verschillende delen van de brug soms te snel gevaar aan, waardoor de brug in verband met de veiligheid werd vergrendeld. Deze sensoren zijn toen opnieuw afgesteld.

Toch zijn er de afgelopen twee weken opnieuw problemen met de sensoren en de grendels van de brug. Het blijkt dat de grendels bewegen als de brug open en dicht gaat, waardoor ze buiten het zicht van de sensoren vallen en de boel "in de veiligheidsblokkering schiet''. De werkzaamheden deze week moeten een deel van dit probleem oplossen.