Clicky


Reconstructie toont impact raketinslag

Reconstructie toont impact raketinslag [+video]
13-10-2015 15:55 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

GILZE-RIJEN (ANP) - De reconstructie aan de hand van teruggevonden wrakstukken van vlucht MH17 toont hoe groot de impact van de raketinslag is geweest. Rondom een metalen frame, dat het voorste deel van de Boeing 777-200 moet voorstellen, zijn de flarden van het vliegtuig van Malaysia Airlines op de exacte positie bevestigd. Hierdoor is te zien waar de cockpit aan de linkerzijde is geraakt en waar de voorkant van het toestel is afgebroken.

De reconstructie, die de afgelopen maanden is gemaakt op vliegbasis Gilze-Rijen, heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geholpen bij het onderbouwen van de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De wrakstukken, waarvan de eerste honderden in december in Nederland arriveerden, zijn eerst uitgebreid gefotografeerd en onderzocht. De brokstrukken bevonden zich in een gebied van vijftig vierkante kilometer in het oosten van Oekraïne.

De komende dagen krijgen ook de nabestaanden de gelegenheid om de reconstructie te bekijken op vliegbasis Gilze-Rijen. In maart hebben zij al de gevonden wrakstukken gezien.

Aan de buitenkant is aan beide kanten van het vliegtuig de Maleisische vlag te zien, helemaal intact. In de cockpit staan de twee, zwaar beschadigde, stoelen van de piloten. Alleen het metalen frame en hier en daar een stukje bekleding is er nog van over.

Binnen in het vliegtuig, waar zich naast de cockpit de business class bevond, is een plateau gemaakt. Dat loopt ongeveer ter hoogte van het gangpad. Een rij raampjes is nog intact en een van de deuren. Onder het plateau bevindt zich het bagageruim en diverse teruggevonden apparatuur, elektronica en bedrading, soms ernstig aangetast en gesmolten.

Tijdens de presentatie van de bevindingen van de onderzoeksraad toonden animatiebeelden hoe de raket het vliegtuig heeft geraakt. Ook werd aan de hand van opnames vanuit de cockpit in de laatste minuten voor de crash een 'geluidspiek' vastgesteld.

In een naastgelegen hangar zijn nog andere wrakstukken te zien, zoals een deel van de linkermotor, stukken van de vleugels, een deur, delen van de romp en een stuk van de staart. Foto's tonen waar de onderdelen lagen, hoe ze zijn geborgen en vervoerd.

De OVV sluit niet uit dat nog meer wrakstukken worden gevonden, maar de onderzoekers zijn er zeker van dat dit niet tot andere inzichten zal leiden.

In onderstaande video geeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een beeld van hoe de ramp met vlucht MH17 zich op 17 juli 2014 boven het oostelijk deel van Oekraïne voltrok. De video is gebaseerd op de onderzoeksrapporten van de Onderzoeksraad, die op 13 oktober 2015 zijn gepubliceerd.