Clicky


ADP: sluiting routes Air France te voorkomen

ADP: sluiting routes Air France te voorkomen
13-10-2015 11:26 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Het Parijse luchthavenbedrijf Aéroports de Paris (ADP) denkt dat Air France sluitingen van routes nog kan voorkomen door alsnog een akkoord te bereiken met de vakbonden over kostenbesparingen. Dat zegt topman Augustin de Romanet in een dinsdag gepubliceerd interview met zakenkrant La Tribune.

Air France kondigde vorige week aan dat de komende tijd vijf verre bestemmingen komen te vervallen waarop momenteel verlies wordt gemaakt. De ingreep volgde op mislukte onderhandelingen met de piloten van het Franse zusterbedrijf van KLM over bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.

"Wij spelen voor de winst wat betreft de toekomst van Air France", zegt De Romanet over de belangrijkste klant van zijn bedrijf. "Ik blijf ervan overtuigd dat een akkoord mogelijk is waarmee een afname van het aantal verbindingen van Air France wordt vermeden.''

Mocht het toch onvermijdelijk zijn voor Air France om hard te snoeien in het vluchtaanbod, dan gaat De Romanet er vanuit dat dit tijdelijk zal zijn. "Ik heb er vertrouwen in dat het bedrijf bij eventuele sluitingen kiest voor lijnen die makkelijk te heropenen zijn."

Het succes van een grote luchthaven is sterk afhankelijk van het aantal rechtstreekse verbindingen met grote internationale zakencentra. Daarbij moet de Parijse luchthaven Charles de Gaulle het hebben van het netwerk van Air France, zoals voor Schiphol dat van zusterbedrijf KLM van levensbelang is.

ADP praatte dinsdag de aandeelhouders, waaronder Schiphol met een belang van 8 procent, bij over zijn plannen voor de komende vijf jaar. In die periode verwacht het luchthavenbedrijf een recordbedrag van 4,6 miljard euro te investeren in uitbreiding en verbetering van zijn dienstenaanbod.