Clicky


BUK-fabrikant: Oekraïne schoot met oude raket MH17 neer

BUK-fabrikant: Oekraïne schoot met oude raket MH17 neer
13-10-2015 11:07 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

MOSKOU (ANP) - Het staat volgens de Russische wapenfabrikant Almaz-Antej, maker van het Buk-raketsysteem, vast dat vlucht MH17 is neergeschoten vanuit gebied dat door het Oekraïense leger werd gecontroleerd. Dat zei directeur Ian Novikov van het concern dinsdag.

Almaz-Antej presenteerde dinsdag de resultaten van eigen onderzoek naar de ramp. Daaruit blijkt volgens Novikov dat het toestel met vooral Nederlanders aan boord is neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje. Als dat met een Buk-raket is geweest, dan moet die van het type 9M38 zijn geweest, stelt Novikov na analyse van gevonden deeltjes, foto's en experimenten.

De 9M38 is een oud type raket dat tot 1986 door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger heeft dat soort afweergeschut. Volgens Almaz-Antej is de levensduur van zo'n raket hooguit 25 jaar. Daarna is het gebruik ervan door de fabrikant verboden en moet de raket worden ontmanteld. Rusland maakt geen gebruik meer van de 9M38-raketten.

Voor het onderzoek heeft Almaz-Antej vliegtuigdelen beschoten met een Buk-raket. Daardoor kon de fabrikant zien waar de raketdelen in het vliegtuig zijn ingeslagen. Volgens de Buk-maker is het onmogelijk dat de raket werd afgevuurd vanaf de plaats Snezjnoje in rebellengebied. De raketdelen hadden dan nooit de motor en linkervleugel kunnen raken.

Uit het onderzoek van Almaz-Antej kan niet worden opgemaakt vanuit welke hoek de raket het vliegtuig heeft geraakt, stelt Novikov. De resultaten van het Russische onderzoek zijn niet in lijn met die van het internationale onderzoek onder leiding van Nederland, dat de fabrikant heeft ingezien.

Almaz-Antej zegt zich gedwongen te voelen zelf onderzoek naar de ramp met MH17 te doen, omdat de wapenmaker sancties opgelegd heeft gekregen na de ramp. Ook zou informatie van Russische zijde door het onderzoeksteam zijn genegeerd.

De Buk-fabrikant zegt de informatie graag te willen delen met onderzoekers. Ook wil het bedrijf de resultaten gebruiken in een rechtszaak bij het Europees Hof tegen de sancties die zijn opgelegd.