Clicky


Twee mensen vast voor afpersing Jumbo

Twee mensen vast voor afpersing Jumbo
13-10-2015 10:20 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN (ANP) - Twee mensen zijn opgepakt omdat ze supermarktketen Jumbo zouden hebben afgeperst. Ze werden vrijdagavond gearresteerd in Groningen en zitten vast. Politie en Openbaar Ministerie geven dinsdag een persconferentie.

Bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen, aan de Wilhelminakade en het Overwinningsplein, werden explosieven geplaatst. Een van de twee bommen ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een filiaal naast het Euroborgstadion werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De politie had het publiek in augustus om hulp gevraagd. De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen. De afperser eiste een onbekende hoeveelheid bitcoins, een virtuele munteenheid.

Vanwege de dreiging werden andere Jumbo-filialen ook ontruimd toen daar verdachte pakketjes lagen. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat na de vondst van een bak aardappelsalade.