Clicky


Dronryp krijgt nieuwe brug die toegankelijk is voor grote binnenvaartschepen

Dronryp krijgt nieuwe brug die toegankelijk is voor grote binnenvaartschepen
13-10-2015 09:21 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DRONRYP - Dronryp krijgt een nieuwe brug. De huidige brug over het Van Harinxmakanaal in Dronryp is ruim 60 jaar oud en verkeert in slechte staat. Het oorspronkelijke plan was om de huidige brug te renoveren. In het coalitieakkoord werd echter besloten dat de brug ook toegankelijk moet worden voor grotere binnenvaartschepen van klasse V. Gedeputeerde Staten besloten gisteren dat de brug nu volledig wordt vervangen in plaats van gerenoveerd. De kosten hiervoor zijn geraamd op 13,5 miljoen euro.

“Vervoer over water is een duurzame manier van vervoer. Daarom willen wij als provincieer graag in investeren”, legt gedeputeerde Sietske Poepjes uit. “De nieuwe brug krijgt een doorvaarbreedtje van 17 meter voor het bewegende deel. De doorvaarhoogte wordt 5,5 meter. Op deze manier kunnen grotere schepen gebruik maken van het kanaal en blijft het dorp Dronryp goed bereikbaar."

Alternatieven

De provincie Fryslân keek afgelopen periode naar verschillende oplossingen voor de brug. “Renovatie viel af omdat de brug nog wel sterk is maar niet toegankelijk voor brede scheepvaartverkeer." vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes. “Twee andere opties, de brug opheffen en de brug vervangen door een fietsbrug, hebben grote negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid van het dorp Dronryp. Dat willen we niet. De optie om de brug te vernaven door een aquaduct met een rondweg bracht zeer hoge kosten en grote gevolgen voor de omgeving met zich mee."

Uitvoering

Op dit moment geldt er een gewichtsbeperking op de brug. Dit betekent dat verkeer met een totaalgewicht boven de 30 ton niet meer over de brug mag rijden. Ook mag de brug niet bediend worden voor scheepvaartverkeer boven windkracht 6. Deze maatregelen blijven van kracht tot de nieuwe brug er is. Naar verwachting is de brug medio 2018 klaar.