Clicky


Weekendafsluiting Jutphasebrug Utrecht-Nieuwegein

Weekendafsluiting Jutphasebrug Utrecht-Nieuwegein
09-10-2015 16:06 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit aan de Jutphasebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarvoor is de brug van vrijdag 16 oktober 21.00 uur tot maandagochtend 19 oktober 06.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Voor het autoverkeer en fietsverkeer zijn omleidingsroutes tussen Utrecht en Nieuwegein ingesteld. De scheepvaart is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestremd, de sneltram rijdt wel.

Rijkswaterstaat heeft de Jutphasebrug (1936) over het Amsterdam-Rijnkanaal sinds mei 2014 een flinke opknapbeurt gegeven. De stalen constructie is versterkt, brugdek en pijlers zijn gerepareerd en de brug is opnieuw geverfd. Om deze renovatie uit te kunnen voeren, is de Jutphasebrug in mei 2014 verschoven en lag er sindsdien een tijdelijke hulpbrug voor alle verkeer. De teruggeschoven brug ligt straks ca. 45 centimeter hoger dan voorheen, zodat in de toekomst op de hele route grotere containerschepen (vierlaags containervaart) kunnen passeren.

Terugschuiven

De werkzaamheden zijn vrijwel gereed en in het weekend van 16-19 oktober wordt de hulpbrug weggehaald en de opgeknapte brug weer terug op zijn plek geschoven. Dankzij de inzet van een hulpbrug is de verkeershinder (afsluiting van de brug) beperkt gebleven tot enkele weekenden. In het weekend wordt dag en nacht doorgewerkt, dit kan enige geluidsoverlast geven.

Afsluiting en omleiding autoverkeer en fietsers

Van vrijdag 16 oktober 21.00 uur tot maandagochtend 19 oktober 06.00 uur is de Jutphasebrug volledig afgesloten voor alle verkeer. Daarnaast zijn de Remiseweg en de Gelderlantlaan afgesloten. Zowel auto- als fietsverkeer wordt met een omleidingsroute om het werk heen geleid. Gele borden geven de omleidingsroutes aan. Autoverkeer wordt omgeleid via de Prins Clausbrug of (vanuit Utrecht) via de Nieuwegeinsebrug. Fietsers worden omgeleid via de Prins Clausbrug, ook het fietspad Papendorpseweg (onder de brug door) is afgesloten. Dit fietspad is overigens ook voorafgaand aan dit wisselweekend (sinds 7 oktober) tijdelijk buiten gebruik vanwege afrondende werkzaamheden aan de renovatie van de Galecopperbrug.

Scheepvaart en sneltram

Voor het scheepvaartverkeer is een stremming van vrijdag 16 oktober 23.00 uur tot zaterdag 17 oktober 07.00 uur. In deze nacht wordt de hulpbrug afgevijzeld en afgevoerd. De sneltram over de naastgelegen trambrug blijft het hele weekend gewoon rijden.

Acht bruggen

De renovatie van de Jutphasebrug maakt deel uit van het project KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud): groot onderhoud aan acht stalen bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Buiten-IJ. Met het afronden we de werkzaamheden aan de Jutphasebrug is het project KARGO gereed.