Clicky


'Pokerspel rond berging Flinterstar'

'Pokerspel rond berging Flinterstar'
08-10-2015 18:53 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

MIDDELBURG/ZEEBRUGGE (ANP/BELGA) - De berging van de met volle olietanks gestrande Nederlandse vrachtvaarder Flinterstar is inzet van een "pokerspel" over het bergingscontract. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen.

"Het schip zakt weg en de kans groeit dat het breekt of slagzij maakt", zei de gouverneur donderdagmiddag. "Zeker als er slechter weer op komst is."

Volgens Decaluwé is hem verzekerd dat er een bergingscontract is, maar heeft hij daarvan geen bevestiging gezien. Bergers en verzekeraars spelen volgens hem een gevaarlijk spel. "Inmiddels is er kostbare tijd verloren aan het gaan", aldus de gouverneur. Hij zinspeelt op juridische stappen om de olie snel uit het gestrande schip te pompen.

Oliefilm

Aan boord van de Flinterstar was bij de aanvaring 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie, verdeeld over zes verschillende tanks. Hoeveel daarvan in de Noordzee is gestroomd, is niet duidelijk. Wel zou er donderdagavond een oliefilm op de Vlaamse kust bij Blankenberge kunnen aanspoelen, vrezen de Vlaamse autoriteiten.

Tientallen medewerkers van Rijkswaterstaat hebben na inspectie vooralsnog geen olie aangetroffen op de Zeeuwse stranden. Wel is een dode zeemeeuw met sporen van olie op het strand aangetroffen, meldt Rijkswaterstaat. Daarnaast zijn circa honderd besmeurde vogels gesignaleerd.

De Flinterstar, die dinsdagmorgen zonk na een aanvaring met een gastanker voor de kust van het Belgische Blankenberge, lekt door de deining nog steeds olie. Die wordt meteen opgevangen door bestrijdingsvaartuigen, waaronder de Nederlandse Arca.