Clicky


Xerox Seamless Pilot: veilige ticketloze betalingen met smartphones in het openbaar vervoer

Xerox Seamless Pilot: veilige ticketloze betalingen met smartphones in het openbaar vervoer
08-10-2015 09:21 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BREUKELEN - Het gemeentelijke vervoersbedrijf van Valence, een stad in het zuidoosten van Frankrijk, voert een pilot uit met Xerox SeamlessTM, een gebruiksvriendelijke oplossing voor mobiele betalingen in het openbaar vervoer. Dit moet resulteren in een hoger niveau van stedelijke mobiliteit voor burgers en vervoersbedrijven.

Tussen 5 oktober en eind juni 2016 zullen 150 deelnemers de Xerox Seamless-app op hun smartphone installeren. Hierdoor kunnen ze reizen met stadsbussen die worden geëxploiteerd door Citéa, die rijden namens het gemeentelijke vervoersbedrijf Valence Romans Déplacements (VRD).

Marylène Peyrard, bestuursvoorzitter van Valence Romans Déplacements: “Xerox Seamless bezit het potentieel om de reiservaring van openbaar vervoer gebruikers in Valence te transformeren door hen een alternatief betalingssysteem aan te bieden dat zowel simpel als veilig is. Deze technologie is compatibel met alle mobiele providers en kan snel en eenvoudig in het netwerk worden geïntegreerd.”

Hoe het systeem werkt

Xerox heeft Near Field Communication (NFC-)tags geïnstalleerd op de lokale en intercity-bussen van VRD. Reizigers kunnen de app downloaden naar een smartphone voorzien van NFC-ondersteuning en zich aanmelden bij Xerox Seamless om hun account te activeren. Om hun busrit te betalen kunnen gebruikers simpelweg de Xerox Seamless NFC-tag aantikken met hun smartphone. De tag genereert vervolgens een versleutelde transactie, slaat deze op in het systeem en draagt de transactiegegevens over naar de smartphone. Hiervoor is geen constante netwerkverbinding vereist. De transactiedata worden overgedragen zodra er netwerkconnectiviteit beschikbaar is.

"Mensen zijn eraan gewend geraakt om hun smartphone voor diverse activiteiten in te zetten”, aldus Aline Leclerc, een van de reizigers die aan de pilot deelneemt. “Deze nieuwe technologie van Xerox maakt het eenvoudig om met de bus te reizen in Valence en Romans.”

Xerox Seamless maakt gebruik van de gepatenteerde technologie van Xerox. De oplossing kan worden ingezet voor treinen, bussen, trams, park & ride-faciliteiten en carpooling. Dit maakt Xerox Seamless aantrekkelijk voor een brede groep reizigers. Jo Van Onsem, Group president International Public Sector bij Xerox: “Met de pilot van Xerox Seamless test Valence technologie die voor burgers een nieuw tijdperk van stadsmobiliteit inluidt.”

Xerox Seamless was in juni dit jaar voor het eerst in actie te zien tijdens de 2015 UITP World Congress and Exhibition in Milaan. De oplossing is ontwikkeld door R&D-teams van Xerox in Grenoble en Valence.