Clicky


Boskalis start pilot met milieuvriendelijke 'drop-in marine biofuel'

Boskalis start pilot met milieuvriendelijke 'drop-in marine biofuel'
07-10-2015 16:55 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) kondigde vandaag een tweejarige pilot aan voor de versnelde ontwikkeling van echt milieuvriendelijke, schaalbare en betaalbare biobrandstoffen voor de scheepvaart. De pilot is een gezamenlijk initiatief van Boskalis, GoodFuels en het Finse Wärtsilä.

Biobrandstoffen maken momenteel geen onderdeel uit van de mix van scheepsbrandstoffen waaruit rederijen en scheepseigenaren kunnen kiezen. Hierdoor loopt de scheepvaart de kans mis om gebruik te kunnen maken van een brandstofoptie die zowel scherp geprijsd als milieuvriendelijk kan zijn. Het consortium is ervan overtuigd dat dit soort biobrandstoffen een reële rol kan gaan spelen bij het terugdringen van emissies, iets dat momenteel met andere brandstoffen alleen mogelijk is door middel van aanzienlijke investeringen in vlootvernieuwing of modificaties.

Het consortium zal eerst diverse nieuwe biobrandstoffen testen in het laboratorium van Wärtsilä in het Finse Vaasa, waarna er proefvaarten op zee zullen worden gemaakt met diverse schepen van de wereldwijde Boskalis-vloot.

De pilot zal gericht zijn op de analyse en aanlevering van duurzame grondstoffen, het verkrijgen van sector-certificering en het treffen van de benodigde voorbereidingen voor productie op grote schaal. Daarnaast zal het consortium starten met een internationaal schaalbaarheidsonderzoek met toonaangevende scheepseigenaren, universiteiten, NGO’s, havens, biobrandstofbedrijven en andere belanghebbenden in de branche. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van concrete mogelijkheden voor het opschalen van de toevoer aan de wereldwijde commerciële scheepvaartsector.

GoodFuels Marine is opgericht door een team met een succesvol trackrecord in het commercialiseren van duurzame biobrandstoffen voor de luchtvaartindustrie, en heeft daarnaast een ‘duurzaamheidsadviesraad’ in het leven geroepen waarin NGO’s en academici zitting hebben. Hiermee garandeert de onderneming dat haar producten 100% duurzaam zijn en dat zij de toonaangevende standaarden en principes van de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) onderschrijft.