Clicky


Waterlek legt treinverkeer Zuid-Limburg lam

Waterlek legt treinverkeer Zuid-Limburg lam
07-10-2015 20:04 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GELEEN (ANP) - [update 20:04 uur] Een lek in een transportwaterleiding heeft woensdag het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht lamgelegd. Pas donderdagochtend kunnen naar verwachting de eerste treinen weer rijden. De rest van de woensdag rijden er bussen. Twee drukke wegen in Geleen zijn vanwege de enorme hoeveelheden water die uit het lek stroomden afgesloten, meldde de brandweer.

Als gevolg van het wegspoelen van grond kwam een grote gasleiding bloot te liggen, niet ver van het Orbis ziekenhuis. Aanvankelijk vreesde de brandweer dat die moest worden afgesloten en geleegd. Maar volgens de Gasunie is er geen gevaar, en hoeft dat niet te gebeuren.

Het lek ontstond woensdagochtend rond 10.00 uur. Enorme hoeveelheden water overstroomden urenlang de Middenweg en ondermijnden de Westelijke Randweg, aldus de brandweer. Ook de spoorlijn over het viaduct aan de Middenweg in Geleen kreeg "heel veel water" te verduren, aldus een woordvoerder van ProRail. Op twee plaatsen is volgens de brandweer de rails ondermijnd en instabiel geworden door uitspoelende grond. Het lek sloeg naast het spoor een gat van 17 bij 12 meter en 3 meter diep.

ProRail gaat de schade herstellen. "Wat niet mag gebeuren, is dat het spoor gaat schuiven of inzakken als er een trein overheen rijdt", aldus de woordvoerder van ProRail.

Volgens de brandweer blijft het gebied nog zeker tot donderdagochtend afgesloten. In de tussentijd moet de Middenweg moddervrij worden gemaakt en moet zand onder het viaduct worden aangevuld. Ook op twee andere plekken, langs het spoor, moet zand bij worden gestort.

De vertraging voor treinreizigers bedraagt een uur. Reizigers wordt gevraagd om te rijden via Heerlen.

De hulpdiensten vragen automobilisten het gebied te mijden om verkeersinfarcten te voorkomen.