Clicky


Grenscontrole door Nederlandse en Belgische politie

Grenscontrole door Nederlandse en Belgische politie
07-10-2015 11:29 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

VALKENSWAARD. - Zo’n dertig politiemensen werden dinsdagavond ingezet tijdens een grenscontrole op de A2, de Luikerweg, de Grensweg, de Postelseweg in Eersel en de Postelsedijk in Reusel. Aan de andere kant van de grens was de Belgische politie op hetzelfde moment actief. Het doel was om eventueel crimineel grensverkeer te onderscheppen en te controleren.

Er werden totaal vele tientallen bestuurders van voertuigen op de verschillende locaties gecontroleerd. Met speciale apparatuur voor nummerplaatherkenning, zogenoemde ANPR apparatuur, werden de kentekens van ruim zeshonderd passerende voertuigen razendsnel in diverse systemen van opsporingsinstanties nagetrokken. Dit leidde uiteindelijk tot tien hits van personen die nog boetes open hadden staan. Eén bestuurder moest nog een totaalbedrag van drieduizend euro aan boetes betalen. Hij voldeed dit op het politiebureau. Een man werd direct aangehouden omdat hij gezocht werd door de Belgische autoriteiten.

Een zeer alerte politiemedewerker zag tijdens de controle van een auto dat een inzittende vermoedelijk een vuurwapen bij zich had. Toen de man was uitgestapt werd hij direct gecontroleerd en gefouilleerd. Hij bleek inderdaad een doorgeladen handvuurwapen bij zich te dragen. De man, een 38-jarige inwoner van Eindhoven werd aangehouden en zit vast. Het vuurwapen is in beslag genomen voor nader onderzoek, meldt de politie.

In meerdere gecontroleerde voertuigen trof de politie kleine hoeveelheden drugs aan. Een gecontroleerde bestuurder bleek eerder als drugsrunner actief te zijn geweest. In zijn auto werd hennep aangetroffen, maar ook een weegschaaltje en enkele duizenden euro’s aan contant geld. Deze goederen zijn in beslag genomen en de man werd opgehouden voor ander onderzoek.

Bij de controles aan de Belgische kant van de grens werden door de politie, douane en belastingdienst samen onder andere enkele duizenden euro’s aan openstaande boetes geïnd. Er werden honderden auto’s gecontroleerd.

In het kader van de Cao-acties door Nederlandse politiemensen werden kleinere, openstaande boetes niet geïnd en werd niet bekeurd voor kleine verkeersovertredingen, waardoor de staatskas een aanzienlijk bedrag misliep.