Clicky


Rijkswaterstaat start met werkzaamheden bij Prins Bernhardsluis

Rijkswaterstaat start met werkzaamheden bij Prins Bernhardsluis
28-09-2015 14:04 | Algemeen | auteur Redactie [CE]

TIEL - Vanaf 24 september 2015 is Rijkswaterstaat aan het werk bij de Prins Bernhardsluis ter hoogte van Tiel. Voor het vaarverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal wordt aan de westzijde meer aanlegruimte gerealiseerd. Het gaat hierbij om een uitbreiding van 620 meter afmeerruimte, waarvan 180 meter voor schepen met spudpalen, 3 loopbruggen en 15 meerpalen.

Rijkswaterstaat verwacht in december deze extra meerplaatsen klaar te hebben.

Werkzaamheden
Aannemer Hakkers BV uit Werkendam start in opdracht van Rijkswaterstaat als eerste met het dijkweggetje dat parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal loopt. Dennis Spronk, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat: 'De aannemer is inmiddels begonnen met de fabricage van de meerpalen en loopbruggen, die zij in november gaan plaatsen. Daarna volgt nog de afwerking en verwachten wij dat de aannemer half december de werkzaamheden kan opleveren, waarna de scheepvaart gebruik kan maken van de extra meerplaatsen.'

Mogelijke hinder
We verwachten voor zowel omwonenden als voor gebruikers van de bestaande meerplaatsen geen hinder. Wel kan het zijn dat de scheepvaart beperkte hinder ondervindt met de aanleg van de spudpalen. Dit is verticale buisconstructie, waarmee schepen of pontons zichzelf kunnen vastleggen. Het lijkt op een anker, maar heeft de vorm van een paal. Aan- en afvoer van materiaal en materieel gaat zoveel mogelijk over water. Voor de werkzaamheden aan het dijkweggetje maakt de aannemer gebruik van het terrein van de (voormalige) glasfabriek.

Informatie
De scheepvaart wordt vier weken van tevoren over de werkzaamheden op het water geïnformeerd. Verder worden 500 meter voor en na de locatie van de werkzaamheden kleine bouwborden geplaatst om de scheepvaart te informeren.