Clicky


Opheldering geëist om foto's Van der G.

Opheldering geëist om foto's Van der G.
23-09-2015 11:31 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is woensdag met spoed om opheldering gevraagd over de eerste foto's die van Volkert van der G. zijn verschenen na zijn vrijlating. Ze zouden zijn gemaakt op aandringen van en na uitvoerig overleg met justitie. Dit terwijl eerder alleen is gezegd dat het OM een dag voor de publicatie in De Telegraaf op de hoogte was gebracht. Van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der G.'s toenmalige advocaat Stijn Franken liet woensdag in de Volkskrant weten dat overheidsmedewerkers herhaaldelijk op de foto's hadden aangedrongen. Zo moest een eind komen aan 'de jacht op de eerste foto'. Hij stelt dat Van der Steur de Tweede Kamer dinsdag onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd.

Die beschuldiging wordt door Willem Jebbink, de huidige advocaat van Pim Fortuyns moordenaar, ondersteund. "Wat er in het dossier hierover staat, onderbouwt dit'', zegt hij tegen het ANP. "Ik kan daar zien dat die stelling juist is."

In een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt Reporter beweerde Van der G. zondag dat de foto's in scène zijn gezet. In een reactie zeiden Van der Steur en het OM dinsdag dat Van der G.'s raadsman een dag voor de publicatie had laten weten dat er foto's gemaakt zouden worden. Ook had het gekeken of het aan Van der G. opgelegde mediaverbod was overtreden.

Daarvan was volgens het OM geen sprake. Het OM weigerde te zeggen of er toestemming was verleend of dat het zelf een actieve rol had gespeeld.

De Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Peter Oskam (CDA) eisten woensdag opheldering. Bontes: "De minister zei gisteren dat het OM een dag voor de verschijning van de foto's er even snel over is geïnformeerd. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd. Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden."

Oskam: "Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minister heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd."