Clicky


FNV wil compensatie meerwerk postbezorgers

FNV wil compensatie meerwerk postbezorgers
09-09-2015 19:58 | Financieel | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER (ANP) - Postbezorgers die de afgelopen tijd voor PostNL pakjes hebben rondgebracht toen de - beter betaalde - zelfstandige pakketbezorgers staakten, moeten daarvoor worden gecompenseerd. "Gelijk loon voor gelijk werk", zei FNV-bestuurder Etienne Haneveld woensdag.

De zelfstandige pakketbezorgers voerden in juli een aantal dagen actie. De vakbonden hadden namens hen een akkoord bereikt over de mogelijkheid om bij PostNL in vaste dienst te komen, maar zij waren niet tevreden over de arbeidsvoorwaarden.

De postbezorgers kregen tijdens de staking op hun normale routes extra pakjes mee, en brachten op vrijwillige basis ook op hun vrije maandag pakketten rond. Volgens FNV kregen zij daarvoor cadeaubonnen en een navulbare waterfles.

"Dit staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot een normaal loon voor het wegbrengen van pakketten'', zei Haneveld. "Wij hebben ons tijdens de acties hard gemaakt voor een hoger salaris voor de zzp-chauffeurs, maar vervolgens omzeilde PostNL de acties door goedkopere postbezorgers hun werk te laten doen.''

De vakbond wil dat PostNL het geld dat het dankzij deze constructie in eigen zak kon houden, uitbetaalt aan de postbezorgers. Komt het bedrijf niet binnen twee weken met extra geld over de brug, dan dreigt een gang naar de rechter.

Een woordvoerder van PostNL benadrukte dat de bezorgers de extra gewerkte uren gewoon uitbetaald hebben gekregen, tegen het voor hen geldende uurtarief. De cadeaubonnen waren een extra bedankje voor het werk op de vrije maandag.

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl