Clicky


Brussel wil 120.000 migranten herverdelen

Brussel wil 120.000 migranten herverdelen
04-09-2015 15:09 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag dat 120.000 migranten herverdeeld worden over heel Europa. Dat getal komt bovenop het eerder voorstel van Brussel om 40.000 vluchtelingen te herplaatsen. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU bevestigde vrijdag mediaberichten dat er wordt gewerkt aan een plan met deze strekking.

Woensdag zal voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn eerste 'State of the Union'- speech de precieze plannen ontvouwen, zei de zegsvrouw. Nadere details wilde zij dan ook niet geven. Brussel wil de drie landen (Italië, Griekenland en Hongarije) die het meest getroffen worden door de massale toestroom van vluchtelingen uit onder meer Syrië ontlasten.

De herverdeling gebeurt op basis van een verdeelsleutel, waarbij onder meer rekening wordt gehouden met de omvang van de bevolking en van de economie en hoeveel vluchtelingen al zijn opgevangen door een land.

Weerstand

Hoe die er nu precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Media hebben het over een aantal van 8000 voor Nederland. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die in Luxemburg overleg voert met zijn EU-collega's, wilde hierop niet ingaan.

In het eerdere voorstel van de verdeling van 40.000 migranten uit Syrië en Eritrea die in Italië en Griekenland aanklopten, ging het om een percentage van 5,12 voor Nederland, ofwel ruim 2000 migranten.

De quota stuitten voor de zomer op zeer veel weerstand wegens het verplichtende karakter ervan. In juli wisten de EU-lidstaten het met moeite eens te worden over de vrijwillige herplaatsing van ruim 32.000 vluchtelingen over Europa. Niet alle landen vangen vluchtelingen op.