Clicky


Vluchtelingen nog altijd verschanst in trein

Vluchtelingen nog altijd verschanst in trein
04-09-2015 10:34 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BICSKE (ANP/DPA/RTR) - Ongeveer vijfhonderd vluchtelingen zitten nog altijd in een trein bij de Hongaarse plaats Bicske. Sommigen weigeren volgens de politie aangeboden eten en drinken.

De trein vertrok donderdag uit Boedapest en de vluchtelingen verkeerden in de veronderstelling dat ze onderweg waren naar de Oostenrijkse grens. Bij Bicske stopte de trein echter in de buurt van een aanmeldcentrum voor asielzoekers. De politie haalde enkele tientallen vluchtelingen uit de trein en bracht hen naar het centrum. De anderen bleven aan boord en eisen nog altijd dat ze verder mogen reizen.

De Hongaarse premier Viktor Orban liet vrijdagochtend echter opnieuw merken dat hij niet van plan is ze door te laten reizen. Hij vreest dat Oostenrijk in dat geval zijn grenzen zou sluiten. ,,Als Duitsland visa voor ze verstrekt, kunnen we ze laten gaan'', zei Orban.

Bij het aanbreken van de dag klonken uit de trein kreten als "Geen kamp, vrijheid''. Op de zijkant van de trein is met scheerschuim gespoten: "Geen kamp. Geen Hongarije. Vrijheidstrein.'' De trein wordt bewaakt door oproerpolitie. In de warmte bestaat het risico dat de sanitaire voorzieningen snel vervuild raken.

In de afgelopen 24 uur zijn meer dan 3000 nieuwe vluchtelingen in Hongarije aangekomen, meldt de politie in het land.

Het parlement stemt vrijdag over een verscherping van de immigratiewet. Het hek dat Hongarije op de grens met Servië bouwt, zou vanaf medio september door militairen en agenten moeten worden bewaakt en de toestroom van vluchtelingen zou moeten teruglopen tot nul.