Clicky


EK ernstig op de tocht voor Oranje

EK ernstig op de tocht voor Oranje
04-09-2015 00:08 | Sport | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Het debuut van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal is op een enorm fiasco uitgelopen. Oranje verloor donderdag voor eigen publiek opnieuw van IJsland in de EK-kwalificatie: 0-1. Daardoor moet de nummer drie van het laatste WK nog serieuzer vrezen voor deelname aan het EK van volgend jaar in Frankrijk.

Oranje heeft alleen nog zelf in de hand of het derde in de poule wordt. Die klassering geeft recht op deelname aan de play-offs. Nederland is de nummers één en twee van de poule, die zich rechtstreeks plaatsen, inmiddels uit het oog verloren. Koploper IJsland heeft al acht punten meer, Tsjechië zes. Het kwam het elftal van bondscoach Blind goed uit dat Turkije, vierde in de poule, donderdag slechts gelijkspeelde tegen Letland (1-1). Zo verdedigt Oranje zondag in een rechtstreeks duel met de Turken een voorsprong van één punt.

Oranje wist in de eerste 25 minuten een groot veldoverwicht niet in treffers te vertalen, al miste Jóhann Berg Gudmundsson ook een enorme kans voor IJsland. Vervolgens incasseerde de ploeg van Blind mokerslag op mokerslag. Eerst was het sterspeler Arjen Robben die na 25 minuten het veld met een liesblessure moest verlaten. De aanvoerder lijkt ook het duel met Turkije te moeten missen. Vervolgens was Bruno Martins Indi zo stom om een arm in het gezicht van Kolbeinn Sigthórsson te duwen, nadat hij samen met de oud-spits van Ajax op de grond was gevallen. Dat kwam de verdediger op een terechte rode kaart en een schorsing voor het uitduel van zondag met Turkije te staan.

Even na rust liet Gregory van der Wiel wel heel opzichtig zien dat hij wedstrijdritme ontbeert en nauwelijks speelt bij Paris Saint-Germain. De rechtsback veroorzaakte een strafschop met een risicovolle sliding op Birkir Bjarnason. Gylfi Sigurdsson benutte de strafschop via de handen van doelman Jasper Cillessen. Oranje ontsnapte even na de penalty aan de genadeklap, toen Gudmundsson de paal raakte. Met een man minder probeerde het gastland het daarna nog wel. Oranje miste echter een echte spits, omdat Blind centrumaanvaller Klaas-Jan Huntelaar na de rode kaart voor Martins Indi voor verdediger Jeffrey Bruma had gewisseld.

Blind vond Robin van Persie kennelijk onvoldoende fit voor een invalbeurt en hield ook Luuk de Jong op de bank. Invallers Luciano Narsingh em Quincy Promes slaagden er niet in samen met de enige overgebleven aanvaller Memphis Depay de gelijkmaker te forceren.