Clicky


FNV dreigt met kort geding over loonakkoord

FNV dreigt met kort geding over loonakkoord
02-09-2015 18:10 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

UTRECHT (ANP) - De FNV spant een kort geding aan tegen de kleine vakbonden en werkgevers binnen de overheidssector, mocht het akkoord over de loonstijging voor ambtenaren en het onderwijs voor donderdag 10.00 uur niet van tafel zijn. Dat maakte de vakbond woensdag bekend.

Het dreigement is een vervolgstap van het verzet dat FNV maandag al aankondigde tegen de deal die het kabinet in juli sloot met drie andere vakcentrales. De bond wil ook verrassingsacties gaan organiseren. En er moet een referendum komen onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.

FNV is tegen de deal omdat de loonstijging die het kabinet heeft toegezegd, leidt tot flinke pensioenverslechtering. De achterban van de andere vakcentrales stemde deze week wel in met de afspraken. Die zorgen ervoor dat er een einde komt aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

"De gevolgen voor 2,8 miljoen mensen zijn groot", aldus FNV-voorzitter Ton Heerts, die meent dat het kabinet dwingende voorwaarden stelde om in onderhandeling te gaan. Heerts haalde woensdag tegenover de NOS hard uit naar het kabinet. "Het is onbegrijpelijk, ongehoord en onbeschoft wat het kabinet doet met leden van de FNV en velen in dit land.'' Volgens Heerts steekt het kabinet de FNV een mes in de rug.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde daar later op in een Kamerdebat. Zonder Heerts te noemen, zei hij het "ongelooflijk jammer'' te vinden dat er zo gesproken wordt. Hij beloofde zich er altijd voor in te zetten dat de verhoudingen in de polder "gebaseerd zijn op respect en dialoog''.

Het ultimatum van de FNV verloopt donderdag bij aanvang van het overleg binnen de zogeheten Pensioenkamer, waar zowel bonden als werkgevers aan tafel zitten. Mocht het akkoord tegen die tijd niet van tafel zijn, dan schuift FNV wel aan bij het overleg, maar zal dit puur ter kennisgeving zijn.