Clicky


'A. Jansen Transport & Verhuur uit Son kort door de bocht met TvT-regeling'

'A. Jansen Transport & Verhuur uit Son kort door de bocht met TvT-regeling'
02-09-2015 11:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SON - FNV Transport & Logistiek informeert haar leden bij A. Jansen Transport & Verhuur in Son over de mogelijkheden en risico’s van de Tijd-voor-Tijd regeling die de werknemers hebben ondertekend. Drie jaar geleden kwam FNV in het geweer voor de werknemers van A. Jansen Transport & Verhuur toen het Brabantse transportbedrijf probeerde zijn medewerkers eenzijdig een vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling op te leggen.

Afgelopen augustus ontving het secretariaat van cao-partijen van A. Jansen Transport & Verhuur een memo waarmee het bedrijf conform de cao een vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling aanmeldde, die het met zijn werknemers individueel was overeengekomen. In de memo stelt de werkgever dat in de nieuwe cao Beroepsgoederenvervoer (akkoord juni 2014) een Tijd-voor-Tijd regeling is afgesproken.

Kort door de bocht

Henri Janssen, bestuurder van FNV Transport & Logistiek: "A. Jansen gaat met deze interne memo wel erg kort door de bocht. De cao spreekt namelijk niet van 'een' of 'de' regeling, maar biedt de werkgever de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van vakbonden, met zijn werknemers een vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling af te spreken. En dat ‘afspreken’ is een belangrijk verschil met wat A. Jansen zijn werknemers via de interne memo wil doen geloven."

Werknemers hebben het laatste woord

Uiteindelijk hebben die werknemers het laatste woord. Henri Janssen: “Als de werknemers een vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling niet zien zitten, dan is het geoorloofd de regeling niet overeen te komen. En dient de werkgever gewoon alle overuren uit te betalen en bij dalen in het werkaanbod de werknemers ten minste voor 40 uur per week te betalen.”

Overleg in 2012 afgebroken

In 2012 heeft A. Jansen het toenmalig overleg om tot een ‘passende’ vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling te komen afgebroken. Het bedrijf wilde drie jaar geleden niet toegeven aan het eisenpakket dat de werknemers als compensatie voor de toen ook al uiterst eenzijdige regeling hadden neergelegd.

Eenzijdige regeling

Nu in de cao de mogelijkheid is geboden om zonder tussenkomst van de vakbonden een vrijwillige Tijd-voor-Tijd regeling ‘af te spreken’, wil de werkgever voor de tweede maal een wel heel erg eenzijdige regeling opleggen. FNV-bestuurder Janssen: “Geen compensatie in geld/geen zeggenschap over opname/geen afspraken over inzet uitzendkrachten/charters. Maar wel sparen. Sparen voor de rustige periode om zo het werkgeversrisico op de schouders van de werknemers te leggen.”

Hoe nu verder?

Het is nu aan de werknemers bij A. Jansen zelf hoe zij hiermee wensen om te gaan. Henri Janssen: “Individuele werknemers kunnen de regeling accepteren. De werknemers kunnen de regeling natuurlijk ook gewoon weigeren of zij kunnen met de werkgever in overleg treden om tot een andere/betere regeling te komen. En natuurlijk kunnen zij mij vragen om het overleg met de werkgever namens hen over te nemen. Dat is namelijk ook mogelijk.”