Clicky


NAM moet nu betalen voor waardevermindering

NAM moet nu betalen voor waardevermindering
02-09-2015 10:35 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet huiseigenaren vooraf compenseren voor de mogelijke waardevermindering van vele duizenden woningen in het Groningse aardbevingsgebied, ongeacht of de woningen worden verkocht. Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), waarbij twaalf noordelijke woningcorporaties en negenhonderd particuliere huizenbezitters zijn aangesloten.

De stichting eiste dat de NAM de waardevermindering van de huizen nu al financieel compenseert. Volgens WAG gaat het om zo’n 100.000 woningen in het bevingsgebied die bij elkaar ruim een miljard euro minder waard zijn geworden.

De NAM voelt niks voor een algemene regeling vooraf en wil alleen betalen als een woning wordt verkocht ,,en de schade in de portemonnee wordt gevoeld’’. Maar volgens de rechtbank valt het aardbevingsrisico redelijkerwijs als duurzaam aan te merken en staat niets in de weg de schade nu al te begroten. Schommelingen in de huizenmarkt in het aardbevingsgebied of de door de NAM te verwachten positieve effecten van hun maatregelen doen daar niet aan af.

De waardevermindering zou in afzonderlijke procedures moeten gebeuren. De rechtbank gaat ervan uit dat de waardevermindering ongeveer enkele procenten bedraagt.