Clicky


Hypotheekplan gaat niet door

Hypotheekplan gaat niet door
01-09-2015 16:33 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI) komt er niet. Doel was om de financiering van de woningmarkt te verbeteren. De Europese Commissie heeft het plan afgeschoten omdat ze de NHI beschouwt als ongeoorloofde staatssteun, zegt kwartiermaker Jan van Rutte dinsdag in de NRC. In stilte is een jaar gepraat tussen ministeries en de Europese Commissie.

Het kabinet kwam in 2013 met het plan zodat pensioenfondsen en verzekeraars meer konden investeren in het land. De NHI moest 'hypotheekobligaties' met 100 procent staatsgarantie uitgeven. Met de opbrengst zou de NHI vervolgens pakketten hypotheken opkopen van banken. Dat zou banken meer adem geven om leningen te verstrekken. De overheid zou dan garant staan voor de risico's.

Omdat de Europese Commissie en de banken het niet eens werden hoe dat voordeel moest worden doorberekend aan de klanten, is er volgens Brussel sprake van ongeoorloofde staatssteun, zegt Van Rutte in de krant.

De Europese Commissie laat in een schriftelijke reactie aan het ANP weten dat het opkopen van hypotheken door de overheid marktverstorend kan werken omdat deelnemende banken hier voordeel van kunnen hebben. Dat is in de strijd met de mededingingsregels. Als het voordeel volledig aan consumenten wordt doorgegeven, dan bieden de Europese regels wel ruimte, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Omdat de hypotheekmarkt volgens minister Stef Blok van Wonen positieve ontwikkelingen laat zien, vindt het kabinet het niet nodig naar alternatieven voor de NHI te zoeken. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Blok zegt daarin dat er nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt zijn, zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsfondsen. Daardoor is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. Nederlandse hypotheken worden volgens Blok gezien als interessante belegging.