Clicky


Incidenteel chloortransport over de Betuweroute in september 2015

Incidenteel chloortransport over de Betuweroute in september 2015
01-09-2015 13:35 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - AkzoNobel Industrial Chemicals BV (AkzoNobel) gaat begin september chloor vervoeren naar haar productielocatie in de Botlek. Binnen de provincie Gelderland gaan de transporten over de Betuweroute. De transporten passen binnen de afspraken die in het convenant tussen AkzoNobel en de rijksoverheid zijn gemaakt. De voorbereiding op incidenten op de Betuweroute vallen binnen de basisvoorbereiding van operationele hulpdiensten zoals de brandweer en de ambulancezorg.

Betuweroute

De route die voor de aanvoer van chloor is gepland, loopt vanaf de productielocatie Ibbenbüren door Duitsland en vanaf Oberhausen via de Betuweroute naar emplacement Kijfhoek en vervolgens in de regio Rotterdam-Rijnmond via de Havenspoorlijn richting Botlek. Gebruik van de Betuweroute is mogelijk omdat de transporteur een directe trein vanaf de productielocatie inzet. Daardoor worden in Duitsland rangeerhandelingen en routes door dichtbevolkte gebieden vermeden.

De Betuweroute is dankzij extra veiligheidsmaatregelen geschikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en ligt in Nederland grotendeels buiten bebouwde gebieden. Daarom heeft deze route de voorkeur voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De Betuweroute loopt binnen onze provincie door de gemeenten Overbetuwe, Neder-Betuwe, Tiel, Buren, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Rijnwaarden, Duiven en Zevenaar.

Voorbereiding op een incident

Alle operationele hulpdiensten zijn voorbereid op incidenten met transport van chloor of het lossen ervan. Dit hoort bij de basiswerkmethoden. Aanvullende operationele voorbereiding op lossen of transport is niet noodzakelijk. Wel zorgen de veiligheidsregio’s Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid ervoor dat operationeel personeel op de hoogte is van het plaatsvinden van de transporten.