Clicky


Griekse industrie gaat weer hard achteruit

Griekse industrie gaat weer hard achteruit
01-09-2015 10:56 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

LONDEN (ANP) - De activiteit in de Griekse industrie is ook in augustus bijzonder sterk afgenomen. Dat meldde onderzoeksbureau Markit dinsdag.

De achteruitgang was minder sterk dan in juli, toen volgens Markit de sterkste krimp ooit werd gemeten. De graadmeter voor de Griekse industrie kwam echter ook vorige maand uit op een van de laagste niveaus in de historie. De krimp werd vooral veroorzaakt door een enorme daling van de orders en een scherpe afname van de productie.

De zogeheten inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie ging vorige maand van 30,2 naar 39,1. Aangezien een stand lager dan 50 al duidt op krimp, wijst de uitslag voor Griekenland opnieuw op een enorme achteruitgang.

De Griekse industrie vormt een uitzondering in de eurozone, waar de industrie over het algemeen vooruitgaat. Alleen in Frankrijk vertoonde de industrie vorige maand ook tekenen van krimp, aldus Markit. In de hele eurozone werd gemiddeld ongeveer dezelfde groei gemeten als in juli. Nederland, Italië en Ierland toonden daarbij de sterkste groei.

Voor Nederland werd eerder op dag al gemeld dat de industrie in augustus opnieuw groeide. De vooruitgang viel daarbij wel terug naar het laagste peil sinds maart.