Clicky


Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen

Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen [+foto]
27-08-2015 13:23 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

WENEN (ANP) - Zeker dertig en mogelijk vijftig verstekelingen zijn donderdag dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze zijn waarschijnlijk gestikt in het laadruim. Volgens de eerste berichten stond de koelwagen al sinds woensdag met panne langs de kant van de weg. De chauffeur is verdwenen.

De politie weet nog niet precies om hoeveel slachtoffers het gaat. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA waren de vluchtelingen waarschijnlijk al langere tijd dood. Sommige lichamen zouden in staat van ontbinding verkeren.

"Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. En wie nu nog steeds denkt dat er edelmoedige helpers zijn, is zelf niet meer te helpen'', zei minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

De vrachtwagen stond op de weg tussen de Hongaarse grens en de hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars.

De vrachtwagen had een Hongaars kenteken. De Hongaarse politie werkt daarom samen met Oostenrijkse collega's, verklaarde het kantoor van premier Viktor Orban in Boedapest.

De rechterhand van Orban, Janos Lazar, geeft Brussel de schuld. "De ontwikkelingen van de afgelopen dagen tonen dat de Europese Unie niet in staat is de grenzen te verdedigen", aldus Lazar.