Clicky


Schepen Sail varen Amsterdam binnen

Schepen Sail varen Amsterdam binnen
19-08-2015 14:33 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - In de IJhaven in Amsterdam kwamen woensdag rond 14.15 uur de eerste schepen binnen voor Sail, het maritieme spektakel dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. De clipper Stad Amsterdam, het vlaggenschip van de Sail-In Parade met prins Maurits aan het roer en burgemeester Eberhard van der Laan aan boord, is als eerste de haven binnengevaren.

Daarna volgden het marineschip Zr. Ms De Ruyter en het Russische driemastvolschip Mir. In het gevolg varen bijna vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen. Zij worden omringd door vele motorboten, sloepen, zeiljachten en plezierjachten.

De imposante schepen worden bij binnenkomst verwelkomd door een saluutschot, het 'saluut protocollair'. Op de kop van de Sixhaven staan twee kanonnen waarmee kanonniers de schoten lossen. De bemanningen van de tall ships verzamelen zich dan op het dek. Na de schoten worden vlaggen gestreken en gehesen en wordt het volkslied gespeeld van het land waaruit het schip komt.

Overal langs de kades in Amsterdam staan en zitten grote drommen mensen om een glimp op te vangen van de sliert schepen. Naar verwachting zijn alle vaartuigen tegen het eind van de middag aangemeerd in de IJhaven.