Clicky


'Sail is een levend geschiedenisboek'

'Sail is een levend geschiedenisboek'
16-08-2015 09:28 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - "Sail vertelt ons waar we vandaan komen. Het is een levend geschiedenisboek." Sail-directeur Mitra van Raalten is al drie jaar bezig met de voorbereidingen voor de negende editie van het nautische evenement, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt in Amsterdam.

Vanuit de hele wereld varen woensdag ruim vijftig zogeheten tall ships in de traditionele Sail-In Parade over het Noordzeekanaal de hoofdstad binnen. "De langste intocht ooit, zo'n 12 kilometer van kop tot staart", zegt Van Raalten. Voor al die publiekstrekkers, waarvan er dertien voor het eerst de hoofdstad aandoen, is volgens haar voldoende plek in de zogenoemde Oranje Oceaan. "We kunnen de schepen heel mooi etaleren zonder dat je ze dubbel hoeft aan te leggen."

Wat Sail volgens haar zo uniek maakt, is dat de hele entourage authentiek is. "Je kunt heel dichtbij komen, het hout aanraken, je bent onderdeel van het hele geschiedenisverhaal. Dat is anders dan wanneer je bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd in de ArenA gaat, de spelers blijven dan ver bij je vandaan."

De organisatie verwacht dat er zo'n 1,7 miljoen bezoekers naar Sail komen. Een evenement van zo'n omvang vergt een lange voorbereidingstijd. "Er komt heel veel bij kijken", weet Van Raalten, voor wie het de eerste Sail is in deze functie. "Het gaat om de balans tussen feest en veiligheid. In principe is het een groot feest voor het hele land, het verbindt de geschiedenis van de maritieme gebeurtenissen met het heden en trekt een heel divers soort mensen, met maar liefst 1200 vrijwilligers en zo'n 2500 tot 3000 internationale bemanningsleden."

Maar behalve dat feestelijke deel, draait het volgens de directeur ook om veiligheid. "Het is één grote samenwerking met allerlei instanties, want wij kunnen dit niet alleen. Je praat over de opbouw, crowdmanagement en looproutes. Dat is best een behoorlijke uitdaging." Erg gestrest lijkt Van Raalten er nog niet onder. "De aanloop is het halve werk. Ik voel me nu rustig, zen en in balans."

De directeur wil in de toekomst niet per se nog groter groeien dan nu. "Ik denk dat we wel aan de grens zitten en groter is ook niet de maat voor succes. Het gaat om wat je beleeft. Over vijf jaar ziet de wereld er weer heel anders uit en ik ben ervan overtuigd dat we dan weer net zulke mooie verhalen kunnen vertellen. Maar voor nu wil ik er vooral eerst een prachtig mooie Sail Amsterdam 2015 van maken."