Clicky


142. BV Heinsbroek

142. BV Heinsbroek
03-08-2015 08:57 | Columns | auteur Redactie [FE]

Ooit en ergens heb ik de BV Heinsbroek opgericht. In de loop der jaren kwamen daar wat bedrijven bij: de Firma Klant, het bedrijf ABCXYZ, en de tegenhangers 1, 2, 3 enz, enz.

Dan zijn er ook nog de vermeldingen: Chemie Nederland bv, Container Terminals Nederland bv en sinds hééél kort Transport Bedrijven Nederland bv, en verder alle Bedrijven Nederland bv die u zelf kunt bedenken. Of ik; Luchtvracht Nederland bv, Garages Nederland bv: noem maar op. Als er een bedrijfstak is kan ik er ‘…Nederland bv’ achter hangen. En is het van mij. Zo werd het de BV Heinsbroek Groep.

Helaas; niet dus. Géén van de voornoemde bedrijven bestaat. Er is geen BV Heinsbroek (groep). Er zijn wel wat Heinsbroeken die zakelijk zelfstandig en officieel ingeschreven bezig zijn. Wat Heinsbroeken? Een complete Heinskledingkast! Een verloskundige, een rijschool, een fijn!metaalbedrijf, een communicatie-experte¹, een (Heins)broekenfabriek, een stropdassenhandel, een arbeidsbureau, een Prins Carnaval, een liedjesschrijver, een zéér verdienstelijk voetballer, een voormalige platenbaas, een ex-minister, een thrillerschrijver (toevallig zijn de v/h platenbaas, v/h minister én de thrillerschrijver² één en dezelfde persoon: ene Herman), een Nederlandse Vertegenwoordiger (want ambassademedewerker, of iets dergelijks) een verzekeringsagent, een waterman (zweminstructeur, badmeester en later duiker bij de Koninklijke Marine) en als laatste, letterlijk en figuurlijk: een begrafenisondernemer. U ziet het: van wieg tot graf kunt u bij mijn familie terecht! En ik neem zomaar aan dat ik hier en daar nog een familiebedrijfstak gemist heb.

Kortgeleden had ik contact met de Kamer van Koophandel ( KvK). Eén van hun taken is het controleren van de namen die nieuwe ondernemers voor hun nering willen gebruiken. Twee bedrijven Jansen Transport Schiedam konden, door de inmenging van de KvK niet bestaan. Tegenwoordig is dat anders. Dat komt door de globalisering van de markt. Maar ja, door het groter (of is het nu juist: kleiner)  worden van de wereld en het daardoor gebruiken van namen als Jansen Int., gevestigd in Verwegistan⁴,  werd een deel van de controlerende taak van de KvK onmogelijk en daardoor overbodig Thans wordt het controleren van een nieuwe  bedrijfsnaam overgelaten aan diegene die een nieuw bedrijf wil beginnen.

Maar waarom begin ik hierover? Wel, dat zal ik u uitleggen. Zoals gezegd: er bestáát geen firma Chemie Nederland bv, en ook geen bedrijf Container terminals Nederland bv. Deze benamingen gebruik ik in mijn verhalen voor álle chemiebedrijven of álle containerterminals die u en ik in Nederland kunnen vinden of kennen. Wanneer ik loop te mopperen op en over Chemie Nederland bv bedoel ik niet alleen al die bij u en mij bekende chemiereuzen, maar ook de wat kleinere, minder bekende chemiedwergen. Dat geldt eveneens voor de containerterminals. Mijn geklaag betreffende wachttijden en ongelikte beren schrijf ik af bij Container terminals Nederland bv, maar het gaat natuurlijk dan over specifieke bedrijven zoals... en...

Dit alles heeft te maken met de werkelijk enorm lange tenen die al deze voornoemde bedrijven cq bedrijfstakken hebben. Wanneer er ergens in de media een bericht verschijnt wat níét door de persdienst van één van deze bedrijven is uitgegeven en geregisseerd, dan breekt de voetnoot⁶ uit.

Volgens mij zitten op de kantoren van Chemie-, Container Terminals-, en …Bedrijven Nederland bv⁷  juristen die de hele dag niets anders doen dan de krant lezen, TV kijken, en het internet afspeuren op zoek naar berichten over hun bedrijf. Mocht de berichtgeving hen niet welgevallig zijn dan slaat men direct alarm.  Stel nu even, zomaar als voorbeeld, dat ik zeg: bij de Shell krijgt u nog maar halve handdoeken voor uw hele spaarzegels. Och, och, och: zelfs het feit dat ik dit niet ware voorbeeld gebruik kan mij al een hoop juridisch gedonder bezorgen.

Zelfs al ben ik maar een kleine, kleine, kleine muis in  media- en columnland. Ik gok er maar op dat de juristen en de directeur van Royal Dutch Shell, de heer Ben van Beurden, niet wakker liggen van dit voorbeeld. Zomaar een vraag: kan ik bij Shell nog sparen voor handdoeken? Hele, welteverstaan; geen halve.

En, beste containerafhandelaars: mocht ik weer eens (…) mopperen over gedoe aan uw balies, of over lange wachttijden, dan gaat het nooit over uw terminal, maar altijd over een andere. Maar dat denkt uw buurbedrijf nu waarschijnlijk, en hopelijk, ook…
Mocht u zich trouwens afvragen wat de vestigingsplaats van de BV Heinsbroek ( Groep) is, dan hierbij het adres:

BV Heinsbroek Groep

Tussen de oren (van) Marcel Heinsbroek Schiedam
Groepslogo:

Het zit bij mij écht tussen de oren…

Marcel Heinsbroek

¹Inderdaad ‘expertE’, want het is een mevrouw, een nicht van mij
²Eén van mijn zwagers, dus géén Heinsbroek, maar via mijn vrouw aangespoeld, heeft óók een mooi boek geschreven: De Aartsvader. CIO!
³Check It Out!
⁴Verwegistan⁵ Nederland bv, of (de stichting) ‘Vrienden van Verwegistan’…
⁵ …en Verwegistan bestaat óók niet!
⁶Voetnoot⁸ is natuurlijk geen scheldwoord, maar het staat wel wat vriendelijker
⁷Andere Bedrijven Nederland bv
⁸Binnenkort een verhaal over voetnoten