Clicky


'Helft bedrijven werkt door tijdens bouwvak'

'Helft bedrijven werkt door tijdens bouwvak'
01-08-2015 09:51 | Financieel | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM (ANP) - Bouwbedrijven werken tijdens de bouwvak steeds vaker gewoon door. Bijna de helft van de bedrijven blijft aan het werk, in 2013 was dit nog maar een kwart. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau USP Marketing Consultancy onder 150 bouwbedrijven.

Hoewel de officiële bouwvak midden jaren ’80 is afgeschaft, hield het merendeel van de bedrijven de bouwvak tot twee jaar geleden grotendeels in ere. Nu is dat nog maar 28 procent, zegt Jeannette van der Rhee van USP. "Daarnaast geeft bijna een kwart aan dat zij hun deuren sluiten, maar dat er altijd een aantal collega’s aan het werk zijn."

De belangrijkste reden om door te werken is volgens de ondervraagde bedrijven omdat het werk dit vereist. Ook vinden veel bedrijven de bouwvak een achterhaald principe nu tegenwoordig meer flexibiliteit vereist is.

Planning

Toch staan lang niet alle bedrijven negatief tegenover de bouwvak. Van der Rhee: ,,Ongeveer de helft vindt dat deze gehandhaafd moet worden, aangezien dit er voor zorgt dat projecten weer volledig opgestart kunnen worden zodra iedereen terug is, en dat er altijd een volledige bezetting is binnen het bedrijf zodat problemen met de planning voorkomen kunnen worden.'' Slechts een kwart van de bouwbedrijven vindt dat de bouwvak afgeschaft moet worden.

De bouwvak begon 20 juli in Noord-Nederland, gevolgd door Midden-Nederland op 27 juli. Bouwbedrijven in Zuid-Nederland sluiten tenslotte hun deuren voor drie weken vanaf 3 augustus.