Clicky


Oud-eigenaar failliet transportbedrijf Brutra Doetinchem wil via rechter genoegdoening

Oud-eigenaar failliet transportbedrijf Brutra Doetinchem wil via rechter genoegdoening
30-07-2015 11:36 | Transport | auteur Redactie [MV]

DOETINCHEM - Transportbedrijf Brutra in Doetinchem is in 2008 failliet gegaan. "Door toedoen van de Belastingdienst", meldde eigenaar Frank Bruger toen. En vandaag de dag denkt hij er nog steeds zo over. Daarom stelt hij zowel de Belastingdienst als de Staat der Nederlanden verantwoordelijk voor de ondergang van zijn onderneming. Afgelopen dinsdag was er een getuigenverhoor bij de rechtbank in Almelo.

Volgens Bruger heeft de Belastingdienst in 2008 geen rekening gehouden met een betalingstermijn van twee weken na ontvangst van de aanslag van een naheffing. Hij kreeg geen aanslag maar een brief met de aankondiging dat er beslag zou worden gelegd.

Toen gingen er administratief zaken mis. Een fax met de mededeling dat hij zijn privébezit als onderpand zou aanbieden kwam te laat bij de Belastingdienst binnen.

Er volgde een faillissement en de 300 werknemers verloren hun baan.

Huidig transportbedrijf

Als Transport Online hem donderdagochtend spreekt is Bruger actief bij zijn huidige transportbedrijf Brutra Logistics, aan de Edisonstraat in Doetinchem. "De ambtenaren worden gehoord om de feiten boven tafel te krijgen", begint hij te vertellen.

Advocaat erbij

"Ze beroepen zich niet op hun zwijgrecht, maar worden nu anders dan in het begin stuk voor stuk door een advocaat bijgestaan", klinkt het verder,

"Voor mij is duidelijk dat bij de Belastingdienst twee keer aan waarheidsvinding is gedaan door personen die betrokken waren bij de zaak en dat niet hebben gemeld. Bovendien zijn de twee cruciale ambtenaren niet gehoord", verduidelijkt hij.

Eerdere deal

Het is bijzonder dat Bruger eerder een deal met de Belastingdienst heeft gesloten. Hij ging akkoord met een gedeeltelijke kwijtschelding als hij zou afzien van juridische stappen. Daarom zijn de pijlen nu ook op de Staat der Nederlanden gericht. Bruger: "Ik suggereer nu dat de deal onder dwang tot stand is gekomen."

Chauffeurs procederen

Inmiddels zijn ook chauffeurs als stichting gaan procederen om de onderste steen boven te krijgen. Opvallend is dat Edwin Atema van vakbond FNV via een woordvoerder deze week heeft laten weten dat ze niet meer bij de kwestie betrokken zijn.

Burger: "Veel werknemers hebben een groot nadeel gehad. Het is de keus van de FNV om er niets mee te doen."

Over hoe het met zijn huidige bedrijf gaat zegt Bruger: "Ik mag niet klagen. De eerste twee jaar na het faillissement kon ik niets doen door een beslag. Daarna heb ik nieuwe BV’s opgericht. En tegenwerking gekregen van de Belastingdienst."

Een perswoordvoerder van de rechtbank in Almelo meldt: "Wat er besproken is tijdens de getuigenverhoren weet ik niet. Wel wordt er 12 augustus besloten of er een vervolgdatum wordt vastgesteld voor nieuwe verhoren."

Bruger: "Wat mij betreft komt er een vervolg."