Clicky


Historie binnenvaart herleeft

Historie binnenvaart herleeft [+foto's]
30-07-2015 09:48 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

MUSSELKANAAL - Het is druk op de kanalen in de Veenkoloniën. Vele historische schepen zijn op dit moment onderweg naar Musselkanaal waar dit weekend de 41e reünie van de Landelijke Vereniging tot het Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig wordt gehouden. Een leuk detail hierbij is dat vele schepen in deze regio gebouwd zijn, zij keren dus terug naar huis.

In de sluis bij Wildervank kwamen we de Talisman uit Dordrecht tegen. Het schip is in 1929 gebouwd in Stadskanaal op de werf van O. Smith. Het schip is ruim 29m lang en bijna 5,30m breed. Het laadvermogen bedraagt 154 ton.

De Viod uit Nijetrijne is net de sluis bij Bareveld uitgevaren en draait nu naar bakboord (linksaf) het Stadskanaal in.  De Viod werd in 1906 gebouwd bij Mulder in Vierverlaten (Hoogkerk). De afmetingen zijn: lengte 23m en breedte ruim 5 meter. Het laadvermogen is 133 ton.

Enkele honderden meters na de sluis van Bareveld volgt de passage van de spoorbrug van museumspoorlijn Star. De brug wordt met spierkracht geopend. Net als vele andere bruggen langs de route.

Op de grens van Stadskanaal en Musselkanaal vaart de Familietrouw uit Nieuwe Pekela. Het is een bijzonder schip: het is namelijk het oudste schip in de provincie Groningen dat nog in de originele staat is. Het schip is nog helemaal zeilwaardig en is gebouwd in 1894 in Stadskanaal. De huidige eigenaar is het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA