Clicky


D66 Europarlementariër vraagt opheldering Franse wegblokkades

D66 Europarlementariër vraagt opheldering Franse wegblokkades
29-07-2015 17:06 | Politiek | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Europarlementariër Matthijs van Miltenburg (D66) roept Frankrijk en de Europese Commissie op verder in actie te komen tegen de aanhoudende dreiging van wegblokkades door boze Franse boeren.  Deze Franse actievoerders richten zich in toenemende mate op buitenlandse vrachtwagens die buiten Frankrijk geproduceerde voedingsmiddelen vervoeren. Er zijn meerdere meldingen van beschadigingen en van sabotage van vrachtwagenladingen.

Van Miltenburg: "De ontoelaatbare  acties van de Franse boeren maken ernstig inbreuk op het Europese vrije verkeer van goederen. Buitenlandse vervoerders worden onevenredig hard in hun portemonnee getroffen. Het is nog maar de vraag of zij hun schade vergoed krijgen."

Ontoelaatbare praktijken

Het verkeer op de Franse wegen heeft de laatste dagen grote hinder ondervonden van wegblokkades. De Franse boeren ontsporen volledig onder het toeziend oog van de Franse overheid. President Hollande lijkt weinig bereid om een einde te maken aan de wilde acties. Van Miltenburg: "De Franse president Hollande lijkt te grossieren in ‘laxisme’, het Franse woord voor het grote nietsdoen."

Verstoring vrij verkeer

Al sinds 1998 bestaan er Europese regels die toezien op situaties als die zich in Frankrijk momenteel  voordoen met wegblokkades. Een betrokken lidstaat is dan verplicht alle noodzakelijke en evenredige maatregelen te nemen om het vrije verkeer van goederen op zijn grondgebied te waarborgen. Van Miltenburg roept de Franse autoriteiten en de Europese Commissie op verdere belemmeringen van het vrije verkeer van goederen in Frankrijk te voorkomen.

Van Miltenburg: "Deze acties van de Franse boeren zijn onacceptabel en leiden tot een ernstige verstoring van de interne markt. Vooralsnog geldt voor de Franse overheid; “zij stond erbij en zij keek ernaar”. De Europese Commissie moet Frankrijk tot ingrijpen manen om een einde te maken aan de dreigende acties.” 

Eerder vandaag stelde Van Miltenburg schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over de Franse wegblokkades.