Clicky


Franse boeren misleiden vervoerders: acties nu in havengebied

Franse boeren misleiden vervoerders: acties nu in havengebied
29-07-2015 13:01 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS - De boeren in Frankrijk verplaatsen hun acties momenteel richting de haven van Le Havre (Normandie). Daar worden buitenlandse vrachtwagens die levensmiddelen Frankrijk in brengen geblokkeerd en gecontroleerd. Dat meldt de VID.

Het lijkt erop dat de aankondiging van acties bij de Pont de Normandie (A29) een afleidingsmanoeuvre is geweest.

Zoals Transport Online eerder al meldde hebben boeren vanochtend bij de Pont de Normandie een zogenaamde filterblokkade uitgevoerd. Dit soort acties richt zich vooral op vrachtverkeer met buitenlandse vlees- en zuivelproducten. Zij worden geblokkeerd en gecontroleerd.

De boeren hoopten door de acties op de brug aan de kondigen dat veel vrachtverkeer vandaag in de haven zou blijven. Die wachtende trucks zijn nu het doelwit.

Onvoorspelbaar

De nieuwe strategie bevestigt de onvoorspelbaarheid van de acties. Bovendien is er nog steeds sprake van een filterblokkade op de brug. Ook die richt zich op vrachtverkeer, maar kan ook hinder opleveren voor andere weggebruikers. Het advies blijft om de Port de Normandie vandaag te mijden.

Acties verwerpelijk

De VID vindt de acties van de boeren verwerpelijk. "Protesten horen allereerst niet op de snelweg thuis. Dit vinden we ook in Nederland. Daar keurden we bijvoorbeeld de acties van de politie ook af. Het bewust belemmeren van de doorstroming schiet te allen tijde zijn doel voorbij. Bovendien maken de boeren zich schuldig aan vernieling en plundering waar onder andere Nederlandse transportbedrijven de dupe van zijn. Onschuldigen (of dit nou Franse of Nederlandse weggebruikers zijn doet er niet toe) bewust betrekken in je strijd, met alle gevolgen van dien, keurt de VID af."