Clicky


Grote busorder voor BYD in Londen

Grote busorder voor BYD in Londen
29-07-2015 11:11 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

LONDEN - Het Chinese BYD en het Britse Alexander Dennis Limited (ADL) hebben bevestigd 51 emissievrije, volledig elektrische bussen te zullen leveren aan de Go-Ahead Group in Londen. BYD, ’s werelds grootste producent van volledig elektrische bussen, en ADL, Europa’s snelstgroeiende fabrikant van bussen en touringcars, zijn voor deze deal ter waarde van 19 miljoen Britse pond een samenwerking aangegaan. De vloot elektrische stadsbussen die in Londen gaat rijden op de buslijnen 507 en 521, tussen Waterloo en Victoria, zal met 51 voertuigen de grootste in Europa zijn.

De voertuigen worden gebouwd op een BYD-chassis en aangedreven door een elektrische aandrijflijn van BYD. Alle 51 bussen worden door ADL van een carrosserie en inrichting voorzien, waarbij het ontwerp van de marktleidende Enviro200 midi-bus als uitgangspunt wordt genomen. De Enviro200 is wereldwijd de best verkochte middelgrote bus en staat bekend om zijn lage gewicht, goede toegankelijkheid, wendbaarheid en lage brandstofverbruik.

2020

Go-Ahead Londen verwacht dat alle 51 revolutionaire bussen operationeel zullen zijn vanaf 27 augustus 2016, het moment van de officiële introductie van Londens eerste grootschalige vloot van volledig elektrische bussen. Het initiatief volgt op een aankondiging van Transport for London (TfL) eerder deze maand dat de centrale buslijnen 507 en 521 in de Britse hoofdstad zullen worden geëlektrificeerd. Dit initiatief maakt deel uit van het plan om alle enkeldeksbussen emissievrij te maken in 2020.

Actieradius

De deal, met een waarde van £19 miljoen, omvat een reparatie- en onderhoudsprogramma voor de looptijd van het contract. De samenwerking tussen BYD en ADL combineert de sterke kanten van ADL’s Enviro200 12 meter-bus (waarvan er wereldwijd al 18.000 verkocht zijn) met BYD’s beproefde IJzer-Fosfaat-batterijtechnologie en elektrische aandrijflijn. De techniek van BYD heeft inmiddels bewezen tot een uitstekende actieradius in staat te zijn, mede dankzij de ervaring die is opgedaan op meerdere internationale markten, waarbij al miljoenen kilometers zijn gemaakt.

Samenwerking

Het besluit van de twee fabrikanten om samen te werken voor deze order is een belangrijke stap. Hierdoor kan de bewezen, veilige techniek van BYD’s elektrische bussen met groot actieradius (wereldwijd rijden al ruim 3.500 elektrische exemplaren van het merk rond) worden gecombineerd met het kwalitatief hoogwaardige ontwerp en de mogelijkheden van ADL om de bussen in het Verenigd-Koninkrijk te bouwen.

Londen krijgt met de bussen, elk geschikt om 90 passagiers te vervoeren, een vloot van de meest geavanceerde emissievrije bussen ter wereld.Daarnaast biedt het kansen voor beide busbouwers om ook in de toekomst samen te werken voor andere busmaatschappijen en op andere markten. Zowel BYD als ADL ziet deze ontwikkeling als een belangrijke stap voorwaarts en als statement voor busmaatschappijen in zowel het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd in het leveren van een belangrijke bijdrage aan initiatieven voor schone lucht.

Expertise

Isbrand Ho, algemeen directeur van BYD Europe, is trots op de samenwerking met ADL: “Door de samenwerking met onze partners van ADL kunnen we een prachtige mix van expertise aanbieden. Onze diepgaande ervaring in zowel batterijtechnologie als in batterijmanagementsystemen en aandrijflijncomponenten is noodzakelijk om een ongeëvenaarde actieradius en betrouwbaarheid te garanderen. Gecombineerd met ADL’s sterke staat van dienst als het gaat om bouwen van lichtgewicht, aantrekkelijke en duurzame bussen zorgt deze combinatie voor een uniek voertuig waarvan wij nu al weten dat het een groot succes zal zijn in Londen en elders in het Verenigd Koninkrijk”.

Competitief

Colin Robertson, CEO van ADL, vult aan: “Technologie is de basis van alles dat wij doen en deze unieke samenwerking met BYD betekent een reuze sprong in de toekomst. Onze gecombineerde kracht, ook zeer belangrijk, de krachtenbundeling om Go-Ahead Londen ook op de lange termijn optimale service te bieden, is de basis van onze gecombineerde bedrijfsfilosofie. Het vertrouwen dat Go-Ahead Londen ons gegeven heeft – in de vorm van dit contract – is een enorme boost voor ons vertrouwen. We zijn verheugd samen met BYD gekozen te zijn in deze aanbesteding waaraan ook grote, internationale spelers deelnamen. Ik zie deze deal als een belangrijk keerpunt voor ADL en onze nieuwe technologische partner, BYD”.

Vooruitgang

Richard Harrington, Engineering Director van Go-Ahead Londen: “We zijn zeer verheugd deze order geplaatst te hebben en zijn ervan overtuigd dat BYD en ADL precies zullen leveren wat zij beloofd hebben: ’s werelds meest geavanceerde, emissievrije en volledige elektrische bussenvloot , die voldoet aan de strenge emissie-eisen die aan het openbaar vervoer in Londen worden gesteld. Go-Ahead streeft er voortdurend naar voorop te lopen in technologische vooruitgang en een belangrijke bijdrage te leveren aan de vermindering van uitstoot en schadelijke stoffen. Dit is een belangrijke stap naar een schonere en groenere busvloot in Londen”.