Clicky


Turkije slaat alarm bij NAVO

Turkije slaat alarm bij NAVO
28-07-2015 19:38 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL/ANKARA (ANP/RTR/DPA) - Turkije heeft dinsdag op een ingelaste NAVO-bijeenkomst veel politieke steun gekregen in de strijd tegen terrorisme. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat de NAVO-landen solidair met Turkije zijn. Het land heeft van de 28-lidstaten het op één na grootste leger en nog geen hulp nodig, zei Stoltenberg.

De uitzonderlijke spoedbijeenkomst vond plaats op verzoek van Ankara na een reeks terroristische aanslagen. Tijdens de vergadering informeerde Turkije de andere bondgenoten over de maatregelen die het land neemt tegen onder meer terreurbeweging Islamitische Staat (IS).Turkije hield zich tot ruim een week geleden zo afzijdig van de strijd rond IS, dat de regering ervan beschuldigd werd IS op zijn minst te gedogen.

De NAVO is als organisatie niet actief betrokken bij de strijd tegen IS. Maar Stoltenberg zei dat alle NAVO-landen de door de Amerikanen geleidde missie tegen IS steunen of actief betrokken zijn. Nederland heeft F-16-vliegtuigen ingezet voor de missie. De coalitie heeft bijvoorbeeld maandag 23 luchtaanvallen in Irak en negen luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd.

De Turkse luchtmacht bestookte dinsdag opnieuw posities van de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Het zou een reactie zijn op een beschieting van Turkse politieagenten of militairen. De Turkse president Erdogan heeft dinsdag gezegd dat het na de recente PKK-aanslagen onmogelijk is geworden het vredesproces met de PKK voort te zetten. Maar een woordvoerder van Erdogans AK-partij, Besir Atalay, zei dat het proces door kan gaan als "de terroristische elementen binnen de PKK de wapens neerleggen". Het vredesproces is nog niet voorbij, beklemtoonde hij.

De PKK heeft afgelopen weekeinde laten weten dat de wapenstilstand die in 2013 werd gesloten betekenisloos is geworden, nadat de Turkse luchtmacht kampen van de PKK in Noord-Irak had gebombardeerd. Door de recente ontwikkelingen dreigt de vooruitgang van de afgelopen jaren teniet te worden gedaan.

De Turkse aanvallen op Koerden vallen ook niet goed bij de coalitie tegen IS. Over het algemeen wordt de PKK als een terroristische organisatie gezien, maar de gewapende Koerden zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd op de grond tegen IS in het noorden van Irak. Ook vechten Koerdische milities in noord-Syrië tegen de soennitische extremisten van IS.