Clicky


Rusland wil in gesprek over import bloemen

Rusland wil in gesprek over import bloemen
28-07-2015 09:37 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

MOSKOU (ANP) - De Russische waakhond Rosselchoznadzor voor 'plantengezondheid' wil het gesprek aangaan met de Europese Unie over de veiligheid van Nederlandse bloemen. De overheidsdienst heeft daartoe formeel een aanvraag ingediend en wacht op antwoord, meldde het Russische persbureau RIA Novosti maandag.

Vorige week kwam naar buiten dat Rusland mogelijk een importstop van alle bloemen uit Nederland wil. Volgens bronnen vanwege de inspanningen die Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen. Volgens Moskou is het vanwege ongedierte in de bloemen dat een gevaar vormt voor de Russische economie en landbouw.

Rusland wil nu met de EU om de tafel om het onderwerp aan te snijden. Pas daarna of als de EU niet ingaat op de aanvraag, kan er een importverbod komen, zei Aleksej Aleksejenko van Rosselchoznadzor. Volgens Aleksejenko wil hij praten over de manier van levering van bloemen door Nederland en de doorvoer door andere landen.

Geen restricties

Russische media meldden eerder maandag dat er al maatregelen waren genomen om de import aan banden te leggen. Dat bleek niet het geval. "Er zijn geen restricties doorgevoerd door Rosselchoznadzor, we hebben alleen een gesprek aangevraagd", aldus Aleksejenko.

De Russische overheidsdienst is de zogenoemde veterinaire en fytosanitaire waakhond. Dat wil zeggen dat de dienst toeziet op planten en dieren die Rusland binnenkomen, om te voorkomen dat er schadelijke organismen of ziektes het land binnenkomen.