Clicky


Franse boeren blokkeren grenzen en plunderen buitenlandse vrachtwagens

Franse boeren blokkeren grenzen en plunderen buitenlandse vrachtwagens [+foto's]
27-07-2015 09:25 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

STRAATSBURG (ANP) - [update 14:31 uur] Actievoerende boeren in Frankrijk hebben opnieuw blokkades op wegen ingericht. Zondagavond was het de beurt aan wegen rond de belangrijke grensovergang met Duitsland bij Straatsburg. Op hetzelfde tijdstip werd de A645 nabij Toulouse versperd, een weg die veel wordt gebruikt door Spaans vrachtverkeer. Ook op de A31 bij het tolstation tussen Dijon en Nancy blokkeren boeren de weg.

De actie is vooral gericht op vrachtwagens die worden tegengehouden en gecontroleerd. Volgens de ANWB ondervinden personenauto's vooralsnog weinig hinder van de blokkades. "Auto's mogen gewoon doorrijden. Maar door de acties zou er nog wel wat vertraging kunnen ontstaan", aldus de ANWB.

Rond Straatsburg zijn zes wegen geblokkeerd. De routes zijn minder belangrijk voor het toerisme en worden vooral door vrachtverkeer gebruikt, dat daar de Rijn tussen Duitsland en Frankrijk oversteekt. De actievoerders hebben aangekondigd de blokkade tot minstens maandagmiddag vol te houden. Inmiddels zouden er al twee- tot driehonderd vrachtwagens vast staan die Frankrijk in willen.

Op de A81 tussen Le Mans en Rennes zijn de boeren sinds maandag ook actief. Volgens de Nederlandse VerkeersInformatieDienst wordt er onder meer een langzaamaanactie op de weg gehouden. De A81 geldt als een belangrijke route tussen Parijs en Bretagne.

De boeren zijn ontevreden over de regeling die president Hollande vorige week toezegde om de lage voedselprijzen te compenseren.