Clicky


Vliegveld Eindhoven mag verder groeien

Vliegveld Eindhoven mag verder groeien
21-07-2015 18:01 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN (ANP) - Het vliegveld van Eindhoven mag groeien. De tweede luchthaven van het land ziet nu bijna 29.000 vluchten per jaar aankomen en vertrekken. Dat kan stijgen naar 43.000 in 2020. Oud-minister Hans Alders heeft dat dinsdag geadviseerd na overleg met betrokkenen. De milieubeweging is tegen, de regio is terughoudend.

Het kabinet had vorig jaar al besloten dat Eindhoven Airport in stappen mocht groeien. In de eerste fase, tot eind dit jaar, kon Eindhoven uitbreiden van 19.000 naar 29.000 vluchten. Om nog verder te mogen groeien, moest de luchthaven genoeg doen aan duurzaamheid en tegen geluidsoverlast voor omwonenden. Dat is gelukt, concludeert Alders.

Eindhoven krijgt in het advies wel een paar beperkingen opgelegd. Zo mogen er elke dag tussen 23.00 en 24.00 uur maar vier vliegtuigen landen. Dat is een jaargemiddelde. Als Eindhoven in de zomermaanden meer vluchten wil, moet het in de rest van het jaar compenseren. Komt een vliegtuig zonder goede verklaring na middernacht aan, dan moet de vliegmaatschappij 7000 euro boete betalen. "Als je kijkt naar de marges in de luchtvaart, is dat een afschrikwekkende boete", aldus een woordvoerder van Alders.

Eindhoven Airport is 's nachts helemaal dicht. Op zondagochtend tussen 07.00 en 08.00 uur mogen straks alleen Ryanair en Transavia opstijgen en landen. Eindhoven is hun thuisbasis en ze zorgen voor werkgelegenheid op en rond het vliegveld. De anderen mogen pas na 08.00 uur aankomen en vertrekken.

Eindhoven is het tweede vliegveld van Nederland, na Schiphol. Het aantal passagiers is in de afgelopen vijf jaar ongeveer verdubbeld tot 4 miljoen. Dat moet verder stijgen naar 5,5 miljoen in 2020.

Twaalf gemeenten rond Eindhoven gaan akkoord met de groei van het vliegveld, maar vinden dat het beter iets langzamer kan. De geplande groei betekent dat er elk jaar ongeveer 3000 vluchten bijkomen, hebben ze uitgerekend. Dat is voor hen een "te grote stap". Ze willen meer maatregelen tegen overlast voor omwonenden. De Brabantse Milieufederatie zegt dat de mensen rond het vliegveld meer geluidsoverlast krijgen en dat hun slaap wordt verstoord.