Clicky


Boze boeren blokkeren Franse wegen

Boze boeren blokkeren Franse wegen [+foto's]
21-07-2015 10:12 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CAEN(F) - Boze boeren blokkeren dinsdag opnieuw Franse snelwegen. Het protest van de boeren tegen de lage prijzen duurt al vanaf zondag.

De boeren blokkeren met tractoren onder meer de toegangswegen tot het toeristische schiereiland Mont-Saint-Michel in het zuiden van Normandië.

Maar ook de A84, A814 en N13 rond Caen worden door de boze boeren geblokkeerd. Vele vrachtwagens en toeristen zijn op de Franse snelwegen gestrand.

De woede van de boeren is met name gericht tegen de grote supermarkten. De boeren beschuldigen de supermarkten ervan dat zij hun prijzen te laag houden waardoor het levensonderhoud van de boeren in gevaar is.

Het protest begon zondag toen boeren emmers met aarde en mest tegen bedrijven gooiden.

Volgens de vakbond FDSEA is het het grootste protest in jaren.

De Franse president François Hollande heeft dinsdag aangekondigd dat de regering structureel gaat ingrijpen in de crisis in de veeteelt en de zuivelsector. Hollande komt naar eigen zeggen woensdag met een plan dat de Franse boeren moet helpen.

De acties van de boeren is de zoveelste actie in Frankrijk waarbij het wegverkeer wordt getroffen. Eerder al stonden honderden vrachtwagens stil bij Calais door acties van SCOP SeaFrance medewerkers die de haven van Calais blokkeerden. En recentelijk uitten taxibestuurders hun onvrede door middel van wegblokkades. (Transport Online/ANP)