Clicky


Havenbedrijf Rotterdam: geen gevolgen Iraanse olie

Havenbedrijf Rotterdam: geen gevolgen Iraanse olie
17-07-2015 11:13 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM (ANP) - Het atoomakkoord met Iran en het einde van de handelsboycot zullen voorlopig niet leiden tot een toestroom van olie uit dat land naar Rotterdam.

De olieprijs staat op het ogenblik onder druk doordat Iran als vierde producent ter wereld geleidelijk weer olie mag uitvoeren. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht op dit moment echter geen grote gevolgen voor Europa's grootste haven.

Het Havenbedrijf noemt het met het oog op de gunstige halfjaarcijfers koffiedik kijken wat de invloed van de overeenkomst zal zijn op de wereldoliemarkt. ,,Ik denk dat het wel even duurt voor Iran een behoorlijke productiecapaciteit heeft opgebouwd waardoor het weer een grote speler op de wereldmarkt wordt'', aldus een woordvoerder van het Havenbedrijf.

Rusland

Op het ogenblik komt 30 procent van de olie die in Rotterdam wordt verhandeld en geraffineerd uit Rusland. Nog eens 30 procent wordt opgepompt uit de Noordzee. De resterende 40 procent komt grotendeels uit Saoedi-Arabië, Koeweit en de kleinere Golfstaten, maar ook uit Angola en Noord-Afrika.

De goederenstroom tussen Nederland en Iran en omgekeerd zal volgens het Havenbedrijf eveneens redelijk beperkt zijn.